Hlavní obsah

Lov na úhoře. Proč musel Pitr utéct do Švýcarska

Foto: Profimedia.cz

Druhá série Českého podsvětí se přesouvá z divokých devadesátek do nového milenia. V prvním díle se věnuje Tomáši Pitrovi.

Reklama

Článek

Tomáš Pitr je muž, který propojuje éru divokých devadesátek s uhlazenějším typem zločinu po roce 2000. Zůstává spíše v pozadí, neupozorňuje na sebe. Chvilku si odseděl, ale je zase zpátky ve vysoké hře.

Devadesátkami v českém podsvětí nic neskončilo. Motivace lidí z polosvěta se v novém mileniu nemění, jejich metody ano. Vše je více uhlazené, přikryté, chytré. Policie už tolik nesrovnává ráže střel, ale víc hledá v bankovních výpisech. Symbolem této evoluce je Tomáš Pitr.

„Jako šedá eminence z 90. let tu podle mě zůstal Tomáš Pitr. Byl odsouzený původně na 8 a půl roku za daňové machinace s lidmi kolem firmy Setuza, kterou ovládl. Tak se špinavé peníze tehdy běžně točily,“ připomíná Josef Klíma v podcastu České podsvětí.

Bývalý vekslák Pitr začal koketovat s daňovými podvody už v devadesátkách. Nakupoval například tuzexový rum, na který se nevztahovala spotřební daň, a ten pak přeprodával s obrovskou marží. S vlivným bossem Františkem Mrázkem se pak společně začali roztahovat na poli potravinářského byznysu. Sérii chyb ale udělal v roce 1994, kdy společně s Miroslavem Provodem podepsali s podnikatelem Vratislavem Romanovským uzavřeli několik fiktivních smluv. Stát tehdy na vratkách DPH okradli 51 milionů korun.

Připomeňte si první sérii podcastu České podsvětí

Právě tyto daňové úniky se policii a soudům podařilo nakonec v roce 2006 Pitrovi dokázat. Kontroverzní podnikatel, kterému se přezdívalo Úhoř nebo Muž v červeném, se ale nástupu pětiletého trestu dlouho vyhýbal – v roce 2007 utekl do zahraničí a nakonec se usadil ve Švýcarsku. Údajně měl informace, že ve vězení by ho čekala likvidace. Bylo krátce po vraždě jeho spolupracovníka Františka Mrázka a vztahy v českém polosvětě byly velmi napjaté.

Pitra symbolizuje i nálepka „nepřítel státu“, kterou ho v roce 2006 počastoval tehdejší premiér Jiří Paroubek v souvislosti s korupční aférou kolem Unipetrolu. Podnikatel byl podle něj hybatelem úplatkářské kauzy pět na stole v českých, ve které si tehdejší šéf sekretariátu premiéra Zdeněk Doležel měl říct před polským lobbistou Jackem Spyrou o úplatek.

Právě Unipetrol je kromě Setuzy místem, kde se Tomáš Pitr střetával s Andrejem Babišem, tehdy „pouze“ podnikatelem a majitelem Agrofertu. „Babiš byl jedním z uchazečů o Unipetrol, dokonce ho v první privatizaci získal, ale nakonec nezaplatil. Tehdy byl premiérem Miloš Zeman, vztahy současného premiéra a prezidenta tedy sahají až do 90. let,“ připomíná Klíma.

Proč se tolik kontroverzních podnikatelů motalo kolem potravinářského průmyslu? Jaký byl Pitrův vztah s Františkem Mrázkem? A jak uprchlého podnikatele ve Švýcarsku dopadli? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

České podsvětí. O tenké hraně zákona v novém miléniu

Josef Klíma a Adam Miklica v pokračování úspěšné podcastové série. Z podsvětí je spíš polosvět, zločin infiltruje stát a balancuje na hranici zákona.

Každé pondělí na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vyrobilo Storylab Audio ve spolupráci s audio týmem Seznam Zpráv. Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec. Rešerše: Anežka Čermáková a Dávid Pásztor.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Použité zdroje a citace

Discoland - skupina Selfies, 24. 6. 2015, YouTube; Pod kůži - Útěk kontroverzního podnikatele T. Pitra, 17. 8. 2007, Radiožurnál; Pitr u soudu. Do vězení půjde na čtyři roky, 27. 2. 2014, iDnes; Kauzy: Aféra kolem privatizace Unipetrolu, 17. 1. 2021, Newsroom ČT24; Tomáš Pitr dostal šest let za podezřelé obchody s akciemi Setuzy, 8. 1. 2010, iRozhlas; Čteme z domácího tisku, 31. 10. 2007, Radiožurnál; Čteme z domácího tisku, 8. 9. 2007, Radiožurnál;  Kdopak by se Pitra bál?, 30. 7. 2010, Události, komentáře, ČT; Tomáš Pitr zůstane na svobodě, 27. 2. 2014, Události, ČT; Jáchyme, hoď ho do stroje, 1974, YouTube.

Reklama

Doporučované