Hlavní obsah

Lovec pedofilů, nebo podvodník? Polák, který napálil kněze z Česka, ovlivnil i největší odposlechovou kauzu

Foto: Wikimedia Commons/wSensie.tv/CC BY-SA 4.0

Polský byznysmen Zbigniew Stonoga.

Reklama

Kdo je muž, který načapal českého kněze na hotelovém pokoji s mladým mužem? Polák Zbigniew Stonoga je podnikatel, samozvaný „lovec pedofilů”, filantrop, ale také kontroverzní postava s bohatou minulostí trestních stíhání.

Článek

Život pětačtyřicetiletého Zbigniewa Stonogy víc než co jiného připomíná vyprávění barona Prášila: je plný podivného byznysu, údajného pronásledování, lží, nejméně stovky trestních oznámení a obvinění, ale i filantropie a zásahu do jedné z největších afér polské politiky po roce 1989.

Teď v pátek Stonoga nalákal do pasti v hotelovém pokoji v Katovicích českého kněze Marcela Puváka. Farář z Dětmarovic u Karviné načapaný skrytou kamerou s mladíkem ve spodním prádle pak přiznal, že měl v úmyslu mít sex s mužem. „Velmi toho lituji a na svou kněžskou čest slibuji, že už to nikdy neudělám,“ říká na záběrech a prosí zpovědníka o přiměřené pokání.

Policie dostala předem echo o tom, že se měl český občan domluvit na sexu s nezletilým chlapcem. „Když policisté dorazili na místo, našli tam dvě dospělé osoby: čtyřicetiletého muže a osmnáctiletého obyvatele Malopolského vojvodství. V současnosti zjišťujeme, zda došlo k trestnému činu,” napsala Seznamu mluvčí katovické policie.

Ostravsko-opavská diecéze pak uvedla, že Puvák rezignoval na všechny církevní funkce. Stonoga přitom tvrdí, že byl český kněz celou dobu přesvědčený o tom, že si dopisuje a že se sejde s nezletilým paralyzovaným chlapcem mladším 15 let. Stonogovi se prý během víkendu na email ozvaly stovky nezletilých, které měl český kněz oslovit, na dotazy Seznamu ale nereagoval. Puvák obvinění z pedofilie odmítl.

119 odhalení?

Nejde o první takový případ, který Stonoga svým svérázným způsobem odhalil. Sám mluví o 119 jím „zadržených” kněžích v letech 2015–2019. Polská média před čtyřmi lety informovala například o dopadení příslušníka vojenské policie. V erotické konverzaci s ním se Stonoga vydával za čtrnáctiletou dívku.

Stonogova image „lovce pedofilů” má ale trhliny. V roce 2016 na internetu publikoval záběry orálního sexu mezi dvěma muži. Měl na nich být kněz z vesnice Zawiercie při sexu s nezletilým chlapcem, jehož výpověď na videu následovala. Stonoga také na policii poslal jména tří chlapců, které měl kněz obtěžovat.

Prokuratura věc o necelý rok později odložila s tím, že na videu šlo o dobrovolný styk dvou plnoletých mužů, a že jedno ze tří jmen vůbec neexistuje a zbylí dva chlapci sexuální styky s farářem popřeli.

Stonoga ale není jen samozvaným „lovcem pedofilů”, ale hlavně kontroverzní postavou s bohatou trestní minulostí. Často mluví o pomstě vůči nepřátelům i o tom, že ho systém pronásleduje. Současnou polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) dokonce přirovnává k Hitlerovi.

Od byznysu ke stovce obvinění

S byznysem začal Stonoga už v mládí, nejdřív jako prodavač, pak už jako podnikatel s rádii a televizemi a později s tiskárnami. Výřečný muž podle čtyři roky starého profilu v Deníku Gazeta Prawna rychle získal kontakty na vlivné lidi. Schůzky si přitom nahrával. Rychle se mu sypala doporučení od politiků i zakázky na počítačové vybavení do škol. Ze zlatého dítěte polského byznysu se ale Stonoga záhy stal podezřelým.

V říjnu 2002 na dveře jeho bytu zabušila policie s podezřením ze sexuálního styku s nezletilým na varšavském hlavním nádraží. Údajná oběť ho při identifikaci nepoznala a Stonoga se dostal na svobodu. „Zhroutil se mi život,” přiznal později na jednom z videí, které často publikuje na sociálních sítích.

Nedlouho poté prý při cestě do Německa na internetu zjistil, že je na něj vydaný zatykač a že figuruje v 89 trestních řízeních – například kvůli hospodářské kriminalitě. Dva roky pak s pouty na rukou objížděl desítky vazebních věznic. Většina trestních stíhání se zastavila, ale 3,5 roku si nakonec odseděl za nesplacení půjčky.

Až v roce 2005 nejvyšší soud rozsudek zrušil a Stonoga se nakonec dočkal rehabilitace. Na svobodu se dostal v listopadu 2006. V roce 2015 měl na svém účtu 114 osvobozujících soudních rozhodnutí, zároveň ale řadu rozsudků za pohrdání soudem. Později provozoval autobazar a upozornil na sebe spory s finančním úřadem, exekutory nebo policií.

Jeho popularitě „při boji se systémem” pomáhala, obzvlášť u mladší generace, videa zveřejňovaná na sociálních sítích. Stonoga navíc pořádal charitativní koncerty a sbírky.

Největší kauza posledních let

Den, kdy se proslavil v celém Polsku, je ale až 8. červen 2015. Na facebookové stránce, kterou tehdy sledovalo přes půl milionu lidí, zveřejnil 3 000 fotokopií ze spisové dokumentace: výpovědi svědků, vysvětlování podezřelých, důkazy i neveřejné osobní údaje. Všechno se týkalo takzvané odposlechové aféry, která otřásala polskou politikou.

Tajně pořízené nahrávky z luxusních varšavských restaurací zachycovaly ministry a úředníky při rozhovorech s byznysmeny. O Polsku se v nich mluvilo jako o státu, který „funguje jen teoreticky” a program vlastní vlády (tehdejšího premiéra Donalda Tuska) politici přirovnávali k hnoji. Domlouvali také novelizace zákonů na míru centrální bance.

Tuskova vláda sice v parlamentu přežila hlasování o nedůvěře, ale sám premiér vyklidil pole – na konci srpna 2014 podal demisi a stal se předsedou Evropské rady. V květnu 2015 napsal o dalších odposleších konzervativní týdeník Do Rzeczy, figuroval v nich šéf Ústředního protikorupčního úřadu. O měsíc později pak zveřejnil Stonoga tisíce stran spisu.

To už ve vládě premiérky Ewy Kopaczové, která funkci převzala po Tuskovi, spustilo okamžitou vlnu demisí. Ani vládní obměna ale Občanské platformě nepomohla a volby na podzim s velkou převahou vyhrála strana PiS Jarosława Kaczyńského. Další jednotlivé nahrávky od té doby zveřejňovala veřejnoprávní Polská televize, která se ocitla pod přímým politickým vlivem PiS.

Od koho dostal tip?

Právě její současný ředitel Jacek Kurski, který byl aktivním politikem PiS, měl údajně Stonogovi spis předat. Výměnou za zveřejnění, které končící vládu Občanské platformy krátce před parlamentními volbami dál znemožňovalo, měl dostat Stonoga příslib výmazu trestního rejstříku novým prezidentem Andrzejem Dudou, což by mu umožnilo kandidovat ve volbách. Alespoň tak to sám Stonoga tvrdil v roce 2017.

Po zveřejnění spisu ale policie podnikatele zadržela. S obviněním ze šíření neveřejných informací ze spisu se pak dostal znovu na svobodu. Sledovací náramek, který měl připevněný na noze, za pozornosti médií přestřihl. V září 2015 zaregistroval vlastní politickou stranu, která ale ve volbách o měsíc později propadla a hned v listopadu zanikla.

Ještě před tím na sebe v kampani upozornila volebním spotem, ve kterém jsou kandidáti jen ve spodním prádle. Symbolizovat to mělo rozkradení státního majetku.

V roce 2015 pak soud poslal Stonogu na rok do vězení kvůli podvodu při prodeji automobilu v roce 2009. Nastoupit k výkonu trestu měl v únoru 2017, ale do věznice se nedostavil. Následoval zatykač a zatčení o pár měsíců později. Stonoga ještě stihl zveřejnit video, na kterém tvrdil, že je nevinný, a že je jeho stíhání pomstou za zveřejnění spisu odposlechové aféry.

Letos v březnu začal další Stonogův proces – tentokrát měl společně s dalšími osmi lidmi připravit soukromou společnost o 42 milionů zlotých (250 milionů korun). Ve stejný měsíc prodělal Stonoga mrtvici, díky které se letos v září dostal na svobodu. Videovzkazy od té doby publikuje dál.

Reklama

Související témata:

Doporučované