Hlavní obsah

Lovochemie dostala 50milionovou dotaci ze státních peněz. Mohla by ji vracet

Foto: Profimedia.cz

Severočeská chemička Lovochemie.

Reklama

Severočeská chemička Lovochemie koncernu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše dostala dotační peníze na místo od Evropské unie ze státní kasy. Stát je teď ale může vymáhat zpět.

Článek

Namísto unijní dotace, která byla smetena ze stolu s výtkami Evropské komise, získala Lovochemie 50 milionů na inovace ze státního rozpočtu. Serveru iRozhlas to potvrdila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

O dotaci na pořízení nových technologií i know-how požádala chemička už v roce 2012. Padesát milionů se mělo vyplatit z Operačního programu Podnikání a inovace. Podle Evropské komise ale plán na inovaci dusíkatého hnojiva, který byl cílem projektu, nebyl inovativní, a proto podle ní na dotaci Lovochemie neměla nárok.

Následná úhrada dotace ze státního rozpočtu byla podle zjištění serveru iRozhlas možná díku faktu, že se v rámci operačního programu, kde chemička o dotaci žádala, naplnil objem financí. Podle mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu došlo k tzv. přezávazkování, kdy podniky splňující dotační podmínky, na které se nedostane, zafinancuje stát.

Háček je v tom, že Brusel na základě auditního řízení označil žádost o dotaci ve svém operačním programu jako nezpůsobilou. Stát by ji nyní proto měl podle platné legislativy žádat zpět. Podle Filipové se tato možnost nyní prověřuje, přesto se ministerstvo průmyslu a obchodu zatím na koncern Agrofert, pod který Lovochemie spadá, ve věci neobrátilo. Agrofert trvá na tom, že v případě dotačního projektu nepochybil.

Reklama

Související témata:

Doporučované