Hlavní obsah

Lucembursko chce jako první v EU legalizovat konopí pro rekreační účely

V Lucembursku je nyní možné držet malé množství konopí pro rekreační účely. Nákup, prodej a pěstování jsou ale ilegální.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Zákon, který plánuje na podzim iniciovat lucemburský ministr zdravotnictví, má povolit rekreační užívání marihuany a regulovat trh. Lucembursko by se tak připojilo ke Kanadě, Uruguayi a 11 americkým státům.

Článek

Lucembursko se chce stát první státem v Evropské unii, který zcela zlegalizuje marihuanu, informoval o tom server Politico. V současné době je v zemi dostupné léčebné konopí a zákony umožňují také držení malého množství látky pro rekreační účely. Nákup, prodej a pěstování jsou ilegální.

Změnu zákona chce na podzim iniciovat lucemburský ministr zdravotnictví Etienne Schneider. Krok ale znamená více než jen potvrzení, že je užívání látky v zemi legální. Zákon má upravovat také vydávání licencí pro produkci, nastavení daní a kontrolu kvality. Nová právní úprava má zakázat domácí pěstování marihuany, její prodej cizincům a nastaví také věkový limit pro nákup, zřejmě půjde o hranici 18 let.

„Drogová politika, kterou máme více než 50 let, nefunguje,” řekl Schneider Politicu. „Zakazováním se věci stávají pro mladé zajímavější,“ dodal s tím, že mladí lidé nyní získávají marihuanu na černém trhu a přes dealery se dostávají k potenciálně nebezpečnějším drogám.

Pokud dojde ke schválení zákona, účinný bude do dvou let. Podle serveru Politico se jeho podpora zdá být velká. Všechny tři strany tvořící vládnoucí koalici mají legalizaci marihuany jako jeden z bodů svojí agendy. Uzákoněním legalizace marihuany pro rekreační účely by se Lucembursko připojilo ke Kanadě, Uruguayi a 11 americkým státům.

Lucembursko se může inspirovat například u státu Colorado, který zlegalizoval marihuanu pro rekreační účely jako první. Zastánci legalizace by chtěli, aby byla marihuana vnímána podobně jako alkohol, tedy látka, která je společností přijímána. „Neříkáme, že je marihuana neškodná,“ upozorňuje spoluautor coloradského zákona Brian Vicente.

Přístup k marihuaně se mezi evropskými státy liší. Ačkoliv je často k dostání léčebné konopí a někde i marihuana pro rekreační užití, některé země mají z postupu Lucemburska obavy. „Společenský tlak bude tak vysoký, že pokud marihuanu zlegalizujete v jedné z členských zemí EU, brzy se o tom bude debatovat v jiných zemích,“ řekl Malte Goetz, právník se specializací na trh s léčebným konopím v Německu. Uvedl, že lucemburský zákon může spustit dominový efekt.

„Zákonodárci se bojí, že pokud se stane něco špatného, ponesou za to vinu. Tak často zaujímají velmi konzervativní pohled. Časem, když zjistí, že se problémy nevyskytují, pomalu omezení uvolňují,“ vysvětluje další z autorů coloradského zákona o legalizaci marihuany Jordan Wellington.

Reklama

Doporučované