Hlavní obsah

Lucembursko chce jako první země světa udělat veřejnou dopravu zcela bezplatnou

Lucemburská veřejná doprava bude pravděpodobně zdarma.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Lucemburská vláda chce učinit veřejnou dopravu zcela bezplatnou. Důvodem je ochrana životního prostředí a zhoršující se provoz v hlavním městě Lucemburku. Momentálně jezdí v zemi zadarmo lidé do dvaceti let. Placení za veřejnou dopravu chce lucemburská vláda jako první na světě zrušit příští léto.

Článek

Lucemburská vláda chce udělat veřejnou dopravu zcela bezplatou. Země se tak může stát prvním státem na světě s veřejnou dopravou zdarma. Jízdenky na vlaky, autobusy a tramvaje chce vláda zrušit příští léto. Kabinet premiéra Xaviera Bettela se skládá ze sociálních demokratů, liberálů a Zelených. Informaci přinesl deník Guardian.

Důvodem je jednak zlepšení stavu životního prostředí a jednak zhoršující se dopravní zácpy v hlavním městě Lucemburku. Město má 110 000 obyvatel a dalších 400 000 lidí sem ale dojíždí za prací. Podle dostupných údajů řidiči v zácpách v Lucemburku strávili za rok 2016 v průměru 33 hodin. Lucembursko má oficiálně zhruba 600 000 obyvatel. Přibližně 200 000 z nich však ve skutečnosti žije ve Francii, Belgii či Německu a do Lucemburska dojíždí denně za prací.

Velkovévodství Lucembursko prokázalo vstřícnost k životnímu prostředí i k zpřístupnění veřejné dopravy již dříve. Vláda toto léto schválila bezplatnou veřejnou dopravu pro lidi do dvaceti let. Ostatní dojíždějící zaplatí dvě eura (cca 55 korun) za dvouhodinovou cestu, která vzhledem k rozloze Lucemburska pokryje téměř všechny cesty.

Vláda kromě veřejné dopravy zdarma zvažuje také legalizaci marihuany a zavedení dvou nových státních svátků. V parlamentu má současná koalice 31 hlasů z 60.

Reklama

Doporučované