Hlavní obsah

Ministr Ludvík prosadil změny v čele ministerstva, odcházející náměstkyně zvažuje žalobu

 

Reklama

Návrh změn na Ministerstvu zdravotnictví schválila vláda. Skončí i dvě odborné náměstkyně.

Článek

Vláda ve středu přijala návrh ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, jak změnit organizaci a personální obsazení v úřadě a také v čele resortu. Změny se dotknou řady odborů i konkrétních funkcí, mezi nimi i křesel dvou odborných náměstkyň, které podléhají služebnímu zákonu.

Od Nového roku tak ve funkci skončí náměstkyně pro strategie Lenka Ptáčková Melicharová a Lenka Tie Kolaříková, náměstkyně pro majetek a mezinárodní věci. Ministr ruší obě sekce.

Zdravotnictví může přijít o miliardy

„Je to pro mě čerstvá informace, musím se poradit s advokátem,“ řekla ČTK Tie Kolaříková, která systemizaci považuje za účelovou.

Právní kroky již zvažuje Ptáčková Melicharová. „Jedna z možností je i žaloba, která by byla projednávána soudně,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zároveň upozorňuje, že v její agendě byly projekty za zhruba čtyři miliardy korun, které měla Česká republika čerpat z evropských fondů. „Skutečně se bojím, že finanční prostředky, které byly alokovány pro rozvoj českého zdravotnictví, jsou v tuhle chvíli ohroženy.“

Ptáčková Melicharová se pozastavuje nad smyslem služebního zákona. Domnívá se, že měl přispět k odpolitizování a stabilizaci státní správy. Středeční rozhodnutí vlády jde podle ní proti tomuto záměru.

Agenda zrušených sekcí se přesune do správy jiných odborů. Vzniknou nová místa, v některých případech v nižší platové třídě, v některých dokonce ve stejné. Cílem systematizace není snížení nákladů, ty by měly zůstat přibližně stejné.

Ludvík změny hájí tím, že Ministerstvo zdravotnictví má ze všech resortů nejvíce vedoucích pozic na počet řadových zaměstnanců. Ministr, který není ve funkci ještě ani měsíc, tak ruší nadbytečné vedoucí funkce a duplicity při rozhodování v rámci jednotlivých agend.

Reklama

Doporučované