Hlavní obsah

Luhačovice začnou měřit rychlost aut stacionárními radary

Foto: ČTK/Kholl Jan, ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice v Luhačovicích na Zlínsku začne rychlost aut projíždějících městem a okolními obcemi měřit stacionárními radary. Se zahájením provozu systému počítá v červnu.

Článek

Pevná radarová stanoviště budou na čtyřech místech. V rozpočtu města je na pořízení systému vyčleněno 3,5 milionu korun.

Od nainstalování radarů si město slibuje zklidnění dopravy. „Lidé po zvýšení bezpečnosti silničního provozu dlouhodobě volají a vedení města se opakovaně snažilo najít řešení. Způsob provedení vždy musí odpovídat požadavkům Policie ČR a námi původně zamýšlené řešení doplnit inkriminovaná místa o semafory nebylo schváleno. Hlavním požadavkem ze strany dotčeného orgánu je udržení plynulého provozu,“ uvedl starosta Marian Ležák (nez.).

V Luhačovicích motoristé na radarové stanoviště narazí při příjezdu do centra směrem od stáčírny Vincentky, kde se nachází přechod vedoucí k Lázeňskému divadlu. Další bude v místní části Polichno, kde přechod chybí a funguje tam pouze takzvané místo pro přecházení. Obyvatelka Polichna a bývalá dlouholetá předsedkyně tamního osadního výboru Alena Studená považuje umístění radaru kvůli bezpečnosti za důležité. „Děti i dospělí tady přes hlavní cestu chodí na vlak a na autobus a řidiči zde často jezdí velmi nebezpečně. Věřím, že radar konečně řidiče zpomalí a silnici bude možné snadněji přejít,“ uvedla Studená.

Jako obec s rozšířenou působností (ORP) mohou Luhačovice nainstalovat radary také v některých okolních obcích. Město s jejich osazením počítá v Horní Lhotě a Dolní Lhotě. Obě obce leží na hlavním silničním tahu z Luhačovic směrem na Zlín a Vizovice na Zlínsku. „Úsek hlavní silnice je u nás rovný, takže svádí k rychlé jízdě. Klasická omezení nefungují, takže jsme rádi, že jsme se s Luhačovicemi domluvili na umístění radaru. Určitě přispěje ke zvýšení bezpečnosti našich občanů i návštěvníků,“ uvedl starosta Dolní Lhoty Jaroslav Masař (KDU-ČSL).

Peníze, které se od neukázněných řidičů vyberou, plánuje město podle starosty investovat do dopravní infrastruktury. „Plánujeme například posílení parkovacích míst,“ řekl Ležák. Kvůli zklidnění dopravy město usiluje o vybudování obchvatu, přímo v Luhačovicích stavbaři nedávno upravili dříve nepřehlednou křižovatku u domova seniorů a postavili okružní křižovatku u nového dopravního terminálu.

Reklama

Doporučované