Hlavní obsah

Lukašenko nařídil utěsnit hranici před migranty, které vrací Litva

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko na jednání o situaci na hranicích.

Reklama

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko na dnešní poradě v nařídil bezpečnostním složkám „uzavřít každý metr hranice“, aby „ani noha“ nemohla vstoupit na běloruské území ze sousedních zemí na západě a jihu.

Článek

Minsk podle Lukašenka předem varoval sousedy před „důsledky taktiky vyhánění lidí“.

Lukašenko podle médií reaguje na rozhodnutí Litvy, kterou příliv migrantů z Blízkého východu a Afriky, přicházejících do země přes zelenou hranici s Běloruskem, přiměl vyhlásit nouzový stav. Litevští policisté od úterka začali migranty, nelegálně překračující hranice země, vracet zpět do Běloruska.

Vilnius obviňuje Minsk, že úmyslně používá migranty jako „hybridní zbraň“ v odvetě za sankce uvalené Evropskou unií. Nyní Lukašenko podle agentury AP nařídil uzavřít hranice před migranty, které Litva vrací zpět do Běloruska. Minsk podle Lukašenka varoval sousedy před „důsledky taktiky vyhánění lidí“.

Běloruské úřady ve středu ohlásily, že v rukou běloruských pohraničníků zemřel Iráčan, kterého zbili na litevském území po překročení hranice. Vilnius to odmítl jako běloruskou provokaci. Běloruský opoziční server Naša Niva uvedl, že „místní obyvatel“, který státním televizím vylíčil, jak našel umírajícího migranta, je ve skutečnosti podplukovníkem v záloze a jeho syn je u pohraničníků náčelníkem.

Reklama

Doporučované