Hlavní obsah

Lukašenko: S Cichanouskou budu jednat, až začne jednat Putin s Navalným

Foto: Profimedia.cz

Běloruský lídr Alexandr Lukašenko poskytl britské BBC exkluzivní rozhovor ve svém prezidentském paláci v Minsku.

Reklama

Běloruský lídr v rozhovoru s BBC uvedl, že se Svjatlanou Cichanouskou začne jednat, až si k jednacímu stolu sednou ruský prezident Vladimir Putin s opozičním předákem Alexejem Navalným. Mluvil taky o krizi na hranicích s Polskem.

Článek

Ruská verze britského média BBC zveřejnila celý rozhovor s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, z něhož se útržky objevily již v pátek. Lukašenko odpovídal na otázky zpravodaje BBC Steva Rosenberga o migrační krizi na hranicích s Polskem, stavu lidských práv v Bělorusku a také vztazích s Putinem.

Putin podle webu Perild již 18. listopadu vyzval běloruské úřady k dialogu s opozicí. „Ano, víme a chápeme, že se vnitrostátní situace v Bělorusku uklidnila, ale přesto existují problémy. Jsme si toho dobře vědomi a samozřejmě vyzýváme k dialogu mezi úřady a opozicí,“ řekl.

„Mluvil jsem s ním teď víc než hodinu… A neslyšel jsem od něj žádnou radu. To zaprvé,“ řekl Lukašenko. „Mohu udělat paralelu – se Svjatlanou Cichanouskou začnu jednat, jakmile si k jednacímu stolu sednou Putin a Navalnyj.“

„To jsou jeho problémy. Já si na taková přání nehraji. Pro mě je Navalnyj zkorumpovaný člověk, pokud chcete znát můj pohled. A Putin si s ním k jednacímu stolu nikdy nesedne. Pro Putina to není člen opozice, je to zrádce zájmů Ruska,“ odpověděl Lukašenko na otázku, zda by si přál, aby Putin s Navalným skutečně začal jednat.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce zhruba 2,5 roku kvůli porušení podmínky staršího rozsudku, který se týkal obvinění ze zpronevěry. Evropský soud pro lidská práva považuje jeho proces za nespravedlivý.

Lukašenko v rozhovoru se stanicí BBC už podle v pátek zveřejněné části rozhovoru připustil, že běloruské síly možná pomáhaly migrantům dostat se přes hranice do Polska.

K bělorusko-polským hranicím se v nedávných týdnech vydaly tisíce převážně blízkovýchodních migrantů s vidinou, že se dostanou do Evropské unie. Západ Lukašenkův režim viní, že migranty k hranicím EU posílá záměrně, a mstí se tak za unijní sankce.

Na otázku, zda běloruské bezpečnostní síly migrantům pomáhaly při překonávání hranic, Lukašenko reagoval: „Myslím, že je to dost dobře možné. Jsme Slované. Máme srdce. Naši vojáci vědí, že migranti míří do Německa.“

„Možná jim někdo pomohl. Nebudu to ani zjišťovat,“ dodal Lukašenko. Upřesnil, že pokud budou migranti do Běloruska nadále proudit, nebude se je snažit zastavit, protože ví, že Bělorusko není jejich cíl. Lukašenko však popřel, že by Minsk běžence do země zval, a snažil se tak vyvolat migrační krizi. „Nepozval jsem je sem. A abych byl upřímný, nechci, aby cestovali přes Bělorusko,“ zdůraznil.

V noci na pondělí se neúspěšně pokusilo přejít hranici z Běloruska do Polska poblíž obce Dubicze Cerkiewne na 150 migrantů. Doprovázely je při tom běloruské bezpečnostní složky. Na Twitteru to uvedla polská hraniční stráž.

Podle hraniční stráže se za neděli celkem pokusilo ilegálně vkročit z Běloruska do Polska 346 lidí. „Příslušníci pohraniční stráže vydali 58 osobám rozkaz k opuštění země. Zbývající pokusy byly zmařeny. Za napomáhání (k ilegálnímu přechodu hranice) byly zatčeny tři osoby: dva občané Sýrie a jeden Gruzie,“ sdělili na Twitteru polští pohraničníci.

Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože kvůli výjimečnému stavu v polském pohraničním pásmu nemají do oblasti přístup novináři či humanitární organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované