Hlavní obsah

Lukrativní podvod dorazil do Česka. K dostání jsou falešná potvrzení o očkování

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V Česku už je možné koupit padělané covid pasy. Platnost certifikátů není zpravidla možné v zahraničí ověřit, a obchod s nimi díky tomu raketově roste. Falešné doklady o očkování se ale dají sehnat i zdarma.

Článek

Trh s falešnými certifikáty o očkování proti covidu-19 zažívá obrovský růst, prodejci je nabízejí už i v České republice. Uvádí to report izraelské společnosti Check Point Software Technologies, která poskytuje služby v oblasti kyberbezpečnosti. „Je to lukrativní trh a padělky jsou na vysoké úrovni,“ popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy manažer pro Českou Republiku Daniel Šafář.

Obchodování s podvodnými certifikáty se rozjelo v prosinci loňského roku v USA. V té době šlo falešné potvrzení koupit hlavně na Darknetu, tedy šifrované verzi internetu, kde jsou běžně k dostání zbraně či drogy. Ruku v ruce s tím, jak se zpřísňovala pravidla pro kontrolu testů či očkování, se ale trh rozrostl doslova napříč zeměkoulí.

Poskytujete své osobní údaje, jméno, adresu, v některých případech i sken občanského průkazu nebo pasu, a to už samo o sobě může vést ke krádeži identity.
Daniel Šafář, Check Point Software Technologies

Certifikáty se nyní nejčastěji prodávají prostřednictvím aplikace Telegram, kterou lze během několika desítek vteřin nainstalovat do každého chytrého telefonu. Jenom od srpna vzrostl počet nabídek na desetinásobek. Cena certifikátu se v Evropě pohybuje kolem 150 eur, tedy přibližně 3 800 korun, uvádí report.

Zaměstnanci společnosti Check Point Software Technologies popsali obchod s falešnými certifikáty v 29 zemích včetně sousedního Polska. Nabídky od prodejců ale zaznamenali i v dalších evropských státech včetně Německa nebo České republiky.

Falešné certifikáty v Česku

„Až na několik ojedinělých případů (například nesrovnalostí v testech při příletu několika desítek turistů ze zahraničí či odhaleného padělku PCR testu při snaze o vycestování z ČR) se nejedná o problematiku, kterou policisté ve větší míře musí řešit. Nemohu vyloučit, že někde policisté řeší i další podobné případy, ale přesné informace o tomto druhu jednání nemám k dispozici, neboť se nejedná o statisticky sledovaný údaj.“

– kpt. David Schön, tiskový mluvčí Policie ČR

V Rakousku dokonce objevili program, který po zadání osobních údajů zdarma vytvoří certifikát o negativním PCR testu. Certifikáty hrají důležitou roli v cestování přes hranice států a z toho také vyplývá jejich největší slabina.

„Musíme si také uvědomit, že lze používat certifikáty z jiných zemí, a to i v České republice. V současné době, kdy provázanost jednotlivých systémů nefunguje buď vůbec, nebo jen částečně, je použití certifikátů z jiných zemí velký problém,“ říká Daniel Šafář.

Kdy jste zaznamenali největší nárůst obchodu s falešnými certifikáty?

Nárůst nabídky a poptávky souvisí se situací v jednotlivých zemích. Například když ve Spojených státech zveřejnili novou vakcinační strategii, projevilo se to okamžitě i na černém trhu. Celkově čím více roste tlak na testy a očkování, tím více roste i poptávka po způsobech, jak nařízení obejít.

Jak složité je vytvořit lokalizaci pro konkrétní zemi?

Vytvoření lokálních certifikátů záleží na několika atributech, jako je QR kód, jedinečný identifikátor nebo zda jde o certifikát digitální nebo papírový. Je potřeba zmínit, že se v této oblasti pohybuje množství zkušených podvodníků, takže kvalita falešných certifikátů je na skutečně vysoké úrovni.

Jak velký trh je potřeba, aby se to vyplatilo?

To nelze jednoduše definovat. Vzhledem k tomu, jak rychle přibývají další lokální mutace a jak roste počet prodejců i zájemců, jde celkově o velmi lukrativní trh, který si své zákazníky najde všude.

Jak přesně podvodné certifikáty fungují? Co umí a co naopak neumí?

Neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak jednoduše ověřit všechny certifikáty napříč různými státy. Je možné si koupit falešný certifikát z jiné země – například z USA – a používat ho po celé Evropě, protože neexistuje jednotná sdílená databáze ani jiný způsob, jak americký certifikát v Evropě ověřit.

Jsou nějaké rozdíly v kvalitě? A v ceně?

Ceny se v jednotlivých zemích mírně liší, ale nelze obecně říci, jestli jsou nějaké rozdíly v kvalitě, záleží na každém jednotlivém prodejci. Každopádně v zájmu podvodníků je, aby certifikát fungoval správně a přilákal další zájemce.

Daří se jim obejít i elektronickou kontrolu? Stává se naopak, že nefungují?

Podvodné certifikáty dokáží obelstít elektronickou kontrolu, ale je to způsobené hlavně tím, že nelze jednoduše ověřovat certifikáty z různých zemí. Například při použití izraelského certifikátu v Evropě, při hraniční nebo jakékoli jiné kontrole, nebudou státní orgány schopny certifikát ověřit, protože izraelská databáze není (zatím) sdílena s evropskou ani s americkou. A naopak.

Je to použitelné k cestování, například na letišti?

Ano, při použití certifikátu jiné země jej pravděpodobně můžete použít i při cestování. Ale snažíme se spolupracovat i s orgány činnými v trestním řízení a povedlo se už zachytit řadu případů, kdy byl při cestování použit falešný certifikát.

Jakou roli v tom hraje jednotný covid pass pro EU?

Jednotný covid pass pomůže zemím EU ověřovat certifikáty z jiných členských zemí Unie, věříme, že to může pomoci omezit použití falešných certifikátů. Důležité je, aby EU poskytovala způsob, jak certifikáty ověřit, například nějakou aplikaci nebo jednotnou databázi, kde bude možné platnost certifikátů kontrolovat.

Jaká nebezpečí může přinést nákup falešného certifikátu?

Jednak poskytujete své osobní údaje, jméno, adresu, v některých případech i sken občanského průkazu nebo pasu, a to už samo o sobě může vést ke krádeži identity. A použití falešného certifikátu je samozřejmě nezákonné a nemorální. Navíc si nikdy nemůžete být jisti, že vám certifikát skutečně přijde, platba probíhá většinou prostřednictvím kryptoměn a peníze se vám nevrátí, i když nic nedostanete.

Jak velká část prodejců jsou podvodníci?

Za podvodníky považujeme všechny, ať už certifikát pošlou, nebo ne, všichni se podílí na podvodu.

Reklama

Doporučované