Hlavní obsah

Lukrativní pozemky bývalé Textilany v centru Liberce jsou na prodej. Radní zvažují boj s tajemnými investory

Přes devět hektarů lukrativních pozemků v blízkosti centra Liberce je nyní na prodej.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

 

Reklama

Devět hektarů strategických pozemků v hodnotě desítek milionů korun chtějí vykoupit od holandské firmy liberečtí radní. Rozsáhlou plochu, kde kdysi stál národní podnik Textilana, získal současný nizozemský majitel v roce 2006. Před časem se ale dostal do likvidace.

Článek

Velké plány na papíře, ve skutečnosti jen pláň a ruiny. V Liberci se stále nedaří oživit areál po státním podniku Textilana. Dostat pozemky zpátky do majetkového fondu města navrhl radní z hnutí Starostové, kteří se domnívají, že jde o poslední možnost, jak strategický prostor ovládnout, a mít tak přímý vliv na jeho budoucí využití.

„Pozemky jsou velmi významné a strategické pro dolní centrum. Řadu let jsme s nimi nemohli nakládat a ovlivnit tvář téhle lokality. A teď je tu příležitost, jež může být zároveň i poslední. Věřím, že si to minimálně část zastupitelů, kteří o tom v září mají rozhodovat, uvědomuje,” říká náměstek pro školství, sociální věci, kulturu a zároveň radní a zastupitel Liberce Ivan Langr (STAN).

Kdysi velkolepé plány, jak prostor využít, zůstaly jen na papíře. Nizozemský vlastník se podle dostupných informací před časem dostal do ekonomických problémů a prodej majetku má uspokojit jeho věřitele.

S návrhem chtějí radní seznámit zastupitele ještě před podzimními komunálními volbami. Má to ale jeden háček. Město, respektive někteří jeho představitelé, se o chystaném prodeji dozvědělo se zpožděním.

O tom, že by město mělo lokalitu odkoupit, navíc nejsou přesvědčeni všichni radní. Odmítavě se k nápadu staví například radní za hnutí ANO i jeho bývalý člen a současný primátor Tibor Batthyány (PRO 2016).

Překážek k získání velmi cenné lokality zpět do vlastnictví má město více. Jednou z nich je třeba ekologická zátěž nemovitosti. Tovární provoz v minulosti totiž lokalitu dost výrazně poškodil a odstranění následků znamená investovat nemalou částku. Tu by ale měl například podle náměstka Langra zaplatit stát, protože se k tomu zavázal již v roce 1990, kdy se bývalá Textilana privatizovala.

Město si nechalo vypracovat dvě studie a posudek. Zajímá ho především reálná tržní cena, kterou by muselo při souboji se soukromými investory nabídnout. Právě suma, již jednotliví zájemci nabídnou, bude totiž pro současného majitele klíčovým faktorem.

V minulosti se objevila spousta návrhů, jak lukrativní místo po bývalé Textilaně využít. A v rámci odborné diskuse vznikla i řada architektonických návrhů a doporučení, jak s prostorem naložit.

„Z majetkového hlediska je pozemek bývalé Textilany velmi strategické místo, které by město mělo koupit. Z hlediska architektonického pak má vypsat urbanistickou soutěž přes Českou komoru architektů, tím zjistit možnosti, co je pro danou lokalitu vhodné a co je správné tam postavit. A teprve pak místo postupně zastavět,“ říká architekt Jan Vondrák z libereckého studia Mjölk architekti.

O nákup prestižního místa podle informací Seznamu v poslední době projevilo zájem hned několik soukromých investorů. Jejich jména zástupci nizozemského majitele zatím nechtějí veřejně prezentovat.

Reklama

Doporučované