Hlavní obsah

Lupiči nevědomky ukradli kopii vzácného obrazu. Nastrčila ji policie

Zloději si z kostela odnesli kopii cenného obrazu.Video: Tereza Brhelová, Shutterstock.com

 

Reklama

Krádež cenného obrazu se zlodějům nevyplatila. Obraz, který odcizili, nebyl pravý. Policie o plánované krádeži věděla měsíc dopředu.

Článek

Ve středu z kostela svaté Marie Magdaleny na severu Itálie zloději ukradli obraz Ukřižování od vlámského mistra Pietera Brueghela mladšího. Dílo v hodnotě 3 milionů eur byla ale kopie. Policie obraz vyměnila asi před měsícem, kdy se dozvěděla o plánované krádeži.

Vyšetřovatelé chtěli zloděje chytit při činu, proto do kostela předem nainstalovali kamery. To se jim ale nepodařilo. Zloději vnikli do kostela, kladivem rozbili vitrínu, ve které byl obraz vystavený, a z místa činu odjeli v autě.

„Malba byla nedocenitelné hodnoty, pro naši komunitu je její odcizení velká rána,” řekl italské agentuře Ansa starosta města Daniele Montebello před tím, než policie odhalila záměnu obrazu za falešný. Starosta později potvrdil, že o lsti věděl, ale kvůli vyšetřování nemohl médiím nic prozradit.

Také poděkoval věřícím, kteří si záměny všimli, ale policejní akci neprozradili. Záznam z kamer nyní policie analyzuje a po zlodějích pátrá.

Pieter Brueghel mladší zdědil malířský talent po svém otci – malíři Pieterovi Brueghelovi starším. Kromě svých obrazů se proslavil i kopiemi otcovy práce. Ukradené dílo Ukřižování patří mezi nejznámější díla umělce a existuje spousta jeho napodobenin. Všechny kopírují originál Pietera Brueghela staršího, jehož dílo se nedochovalo.

Reklama

Doporučované