Hlavní obsah

Lupiči ukradli královské klenoty a ujeli na motorovém člunu

Foto: Reuters

„Je to zatím 1:0 pro zloděje,” uvedl policejní mluvčí Thomas Agnevik.

Reklama

aktualizováno •

Svědek zločinu uvedl, že viděl dva muže, jak utíkají z budovy, skáčou do bílého motorového člunu a uhánějí pryč.

Článek

Královská loupež otřásla Švédskem. Dvojice zlodějů v úterý v poledne přepadla katedrálu ve městě Strängnäs na jihovýchodě země, ukradla dvě koruny a královské jablko a ujela na motorovém člunu. Pohřební klenoty ze šestnáctého století jsou vyrobené ze zlata a vyzdobené drahými kameny a perlami, původně patřily králi Karlovi IX. Švédskému a jeho ženě Kristině Holštýnsko-Gottorpské.

Svědek zločinu Tom Rowell, který se bude v katedrále příští týden ženit, prozradil švédskému serveru Aftonbladet , že viděl dva muže, jak utíkají z budovy, skáčou do bílého motorového člunu a uhánějí pryč. „Hned jsem věděl, že jde o zloděje, podle způsobu jejich chování. Je to ohavné, krást ve svaté, historické budově,” uvedl Rowell.

Policie zahájila pátrání po obou mužích a ukradených klenotech, zatím ale neúspěšné. „Je to zatím 1:0 pro zloděje,” uvedl pro Aftonbladet policejní mluvčí Thomas Agnevik. Není jasné, jakou hodnotu odcizené klenoty mají. „Je příliš těžké těmto věcem dát nějakou cenu. Jde o tak jedinečné předměty,” řekl Agnevik. Podle zástupců katedrály jsou ztrátou ve smyslu kulturním i ekonomickém.

Reklama

Související témata:

Doporučované