Hlavní obsah

Lustr pro nejdražší jachtu světa vyrobili v městečku na Českolipsku

Celý magazín Ženský byznys Petry Krmelové s hlavním hostem, spolumajitelkou Preciosy Lucií Karlovou.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jachta ruského miliardáře Abramoviče, jejíž cena se odhaduje na jednu a půl miliardy dolarů, a luxusní hotel Mandarin Oriental Jumeira v Dubaji mají jedno společné: křišťálové lustry z Česka. Pozvání do magazínu Ženský byznys Petry Krmelové přijala Lucie Karlová, spolumajitelka Preciosy.

Článek

Divize Preciosa Lustry je stále úspěšnější v programu Maritime, zaměřeném na osvětlení pro jachty.

„Naším posledním kouskem je největší svítidlo v Maritime programu. Je pro devátou největší jachtu, zámořský parník Norwegian Bliss. Svítidlo má devět metrů v průměru – je to takový trychtýř, osm a půl metru na výšku. Úžasné svítidlo, které je interaktivní a nabízí víc než 1000 různých variant, jež navozují různou atmosféru,“ líčí Lucie Karlová. Jak dodává, hodnota takových zakázek se pohybuje v milionech dolarů.

Preciosa Lustry

  • Firma navazuje na nepřerušenou sklářskou tradici, která započala na severu Čech v Křišťálovém údolí v roce 1548, a doplňuje ji o moderní technologické postupy.
  • Lustry vyrábí v Kamenickém Šenově, kde už v roce 1856 vznikla vůbec první sklářská škola na světě.
  • Denně zpracuje 40 tun skla.
  • Předpokládaný obrat firmy za nedovršený fiskální rok činí jednu miliardu korun (800 milionů korun za ten předchozí).
  • V roce 2009 představili nejmenší broušený kámen na světě – měří pouhých 0,5 milimetru v průměru a třpytí se na 33 fasetách.

Při výrobě podobného osvětlení se musí dodržet přísné parametry a na závěr svítidlo prochází na jachtě přísnými kontrolami. Nesmí se na moři houpat, nesmí nikoho zranit.

Lidé z Kamenického Šenova v Libereckém kraji, kde tyto křišťálové skvosty vznikají, si zakládají na jedné věci: neprodávají prý lustry, ale emoce. Světelný efekt je kombinací programátorství, hi-tech možností, optických vlastností křišťálu a designu.

Design má na starosti vídeňské architektonické duo Michael Vasku & Andreas Klug – řídí kreativní směr společnosti Preciosa Lighting od roku 2016. Z jejich tvůrčí dílny vzešlo například unikátní dílo na pomezí techniky a umění nazvané Crystal Automata. Kombinuje základní principy mechanického pohybu a čtyři základní elementy vodu, oheň, zemi a vzduch. V roce 2017 se stalo svítidlem roku na prestižní soutěži Light Middle East Awards.

V minulosti navrhl některé typy svítidel pro Preciosu i věhlasný designér Rony Plesl.

Kreativní ředitel a hlavní designér Preciosy Michael Vasku vysvětluje, jakým způsobem vznikala unikátní světelná instalace Crystal Automata.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Jak se dostat k zakázce pro ruského miliardáře

Hodnota jachty ruského podnikatele Romana Abramoviče se odhaduje na jednu a půl miliardy amerických dolarů. Luxusní lustry pro ni vznikaly také v Kamenickém Šenově. Výroba křišťálu tady má dlouhou tradici: v roce 1856 zde založili vůbec první sklářskou školu na světě.

Samotného Abramoviče byste však při uzavírání zakázky nepotkali. Lidé z Preciosy vše řešili s designérskými studii, která měla zadání na starosti. „Je to dlouhodobý proces. Jde o vazby, o kontakty, vyústění dlouholeté mravenčí práce a budování povědomí o brandu i ochotě vycházet vstříc zákazníkovi. To vše dohromady a navrch kousek štěstí,“ vysvětluje ředitelka divize Preciosa Lustry, jak se lze k takové zakázce vůbec dostat.

Skupina Preciosa

Preciosa Lighting: lustry (např. program Maritime – osvětlení pro luxusní jachty)

Preciosa Beauty: šperky

Preciosa Ornela: perly

Vinolok: zátky k lahvím

„Konkrétní požadavky majitele popisovat nemůžu. Obecně ale platí, že jde o požadavky někde mezi – mám úžasný prostor a je mi jedno, co vymyslíte, až po – takhle by mělo vypadat finální svítidlo, tohle mi udělejte. Je mi jedno, kolik to bude stát, až tak úplně nezazní – ale cena není na prvním místě,“ vypráví Lucie Karlová. Mimochodem, je manželkou 67. nejbohatšího Čecha Ludvíka Karla. Vládce českého křišťálu, skla a libereckého fotbalu se médiím dlouhodobě vyhýbá.

Reklama

Související témata:

Doporučované