Hlavní obsah
Online

Na luxusní hotel v Nairobi zaútočil sebevražedný atentátník s bombou

Záběry z místa útoku.Video: Eva Krchová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Militantní islamistická skupina al-Shabaab se přihlásila k útoku na hotel DusitD2 v keňském hlavním městě Nairobi, při kterém umírali lidé. Na místě byly slyšet nejméně dva výbuchy a střelba.

Článek

Nejméně 14 mrtvých si v úterý vyžádal útok ozbrojenců z islamistického hnutí Šabáb na luxusní hotelový komplex v keňské metropoli Nairobi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pracovníka místní márnice, avšak úřady tyto údaje zatím nepotvrdily. Z hotelu se přes den ozvala exploze auta naloženého výbušninami a následně i střelba. Podle večerního vyjádření ministra vnitra mají policisté situaci pod kontrolou, avšak agentury píší o další střelbě. Mnoho lidí patrně bylo zraněno. Útok svou povahou připomíná napadení obchodního domu Wetsgate Mall v Nairobi z roku 2013.

Místní márnice na předměstí Chiromo přijala 14 těl, z nichž všechny pocházejí z útoku na hotelový komplex, řekl zdroj Reuters. Všichni až na jednoho u sebe měli průkaz totožnosti, dodal pracovník márnice.

Kromě hotelu se v rozsáhlém nairobském komplexu známém jako DusitD2 nachází rovněž banky, kanceláře, restaurace a bary. Koordinovaný útok začal výbuchem nálože v autě poblíž tří vozidel na parkovišti před bankou. Následně se sebevražedný atentátník odpálil v hotelové lobby a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech.

Po osmi hodinách od první exploze do budovy vnikla speciální policejní jednotka, která měla zneškodnit útočníky, jež se zde pravděpodobně ukryli. Podle ministra vnitra Freda Matiang'iho se podařilo zajistit všechny součásti komplexu. „Chtěl bych zopakovat, že situace je pod kontrolou a že země je v bezpečí,“ řekl. Podle agentury Reuters se však ještě hodinu po ministrovu prohlášení z budovy stále ozývala střelba.

Nejmenovaný policejní důstojník uvedl, že těla mrtvých byla rozeseta po restauracích v dolních podlažích i kancelářích nahoře. „Nebyl čas spočítat mrtvé,“ dodal. Jeden ze svědků údajně na místě spatřil pět těl. Není jasné ani to, kolik útočníků se na akci podílelo. Svědci uvedli, že v hotelu zahlédli nejméně čtyři střelce.

Podle nejmenovaného somálského diplomata se v době útoku v hotelu nacházeli somálští vládní představitelé, kteří zde měli mít jednání. Někteří z nich jsou údajně stále uvnitř budovy.

„Stojíme za útokem v Nairobi. Akce pokračuje,“ vzkazují útočníci

K útoku se přihlásilo somálské militantní islamistické hnutí Šabáb. „Stojíme za útokem v Nairobi. Akce pokračuje,“ uvedl mluvčí vojenských operací této organizace Abdiasis Abu Musab.

Útok na první pohled připomíná napadení obchodního domu Wetsgate Mall v Nairobi, který se odehrál v roce 2013. Extremisté z Šabábu tehdy vtrhli do luxusního nákupního centra, kde rozhazovali granáty. Útok, který si vyžádal 67 mrtvých, skončil až po několikadenním obléhání policejními silami. Šabáb v Keni útočil i v roce 2015, kdy masakr na univerzitě ve městě Garissa na východě země nepřežilo 148 lidí.

Útok na hotelový komplex DusitD2 se odehrává den poté, kdy keňský soud zahájil proces se třemi muži na základě podezření, že byli zapojeni do napadení nákupního centra v roce 2013.

Hnutí Šabáb je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů. Hnutí ohrožuje i sousední Keňu, které se mstí za vyslání jejích vojsk do Somálska v roce 2011.

  • BBC: Džihádisté „oslavují“ útok v Nairobi

    Stoupenci Al-Káidy pochválili somálskou teroristickou skupinu za její úterní útok na hotelový komplex v Nairobi. Informovala o tom BBC.

    Britská zpravodajská agentura si všimla několika podezřelých zpráv poslaných přes komunikační aplikaci Telegram.

    Tuto službu často používají teroristické organizace pro šifrovanou komunikaci. BBC vysledovala řadu příspěvků na Telegramu, které oslavovaly útok v Nairobi a zároveň odsuzovaly keňskou vojenskou přítomnost v Somálsku.

    Keňa je zapojena do regionální mírové operace, která podporuje somálskou vládu v boji proti islamistickým militantům.

  • Vystrašení lidé prchají z místa teroristického útoku v Nairobi

    Video zachycuje situaci v keňském hlavním městě po útoku somálských extremistů.

    Panika v hlavním městě Keni po útoku teroristů.Video: Eva Krchová, Reuters

    Fotografie a zprávy naznačují, že několik lidí bylo zabito, ale přesná čísla nejsou doposud známa. Oficiální zprávy mluví o několika zraněných.

  • „Sebevražedný atentátník byl mezi těmi, kteří zaútočili na hotel,“ uvedl šéf keňské policie

    „Sebevražedný atentátník byl mezi těmi, kteří zaútočili na hotel DusitD2 v hlavním městě Keňě, Nairobi,“ řekl šéf keňské policie Joseph Boinnet novinářům na oficiální tiskové konferenci.

    Boinnet uvedl, že „koordinovaný“ útok začal v úterý v 15:00 místního času (ve 13:00 hodin středoevropského času) zaměřený na místní banku a tři vozidla na parkovišti. Boinnet také dodal, že bezpečnostní operace stále probíhá a že šest ze sedmi podlaží v hotelovém a kancelářském komplexu, kde k útoku došlo, bylo již zajištěno.

    Šéf policie řekl, že cílem bezpečnostní operace je zachránit ty, kteří zůstali uvěznění uvnitř komplexu a dopadnout útočníky.

  • Videozáznam zachycuje dramatickou evakuaci po útoku na Nairobi

    Očitý svědek natočil záchranu zaměstnanců hotelového komplexu. Video zachycuje ozbrojený bezpečnostní personál a tým Červeného kříže, jak se pohybuje v prostranství hotelu a evakuuje vystrašené pracovníky.

    Evakuace hotelu po teroristickém útoku v Nairobi.Video: Eva Krchová, Reuters

  • Nemocnice v Nairobi pod náporem zraněných žádají o dárcovství krve

    Tři nemocnice v hlavním městě Keni v Nairobi vyzývají dobrovolníky, aby darovali krev na pomoc zraněným z teroristického útoku v místním hotelovém komplexu Dusit. Doposud je hlášeno 23 zraněných.

  • Keňská relevize KTN hlásí celkem 23 zraněných

    Podle keňské televize KTN tři nemocnice v Nairobi aktuálně přijímají zraněné z teroristického útoku v hotelovém komplexu DusitD2. Lékaři již přijmuli 18 zraněných.

  • Útočník je stále v budově, myslí si policie

    Podle policie jsou útočníci zřejmě nadále v budově. Z hotelu stále vychází černý dým.

  • Média: Útok si vyžádalo nejméně 14 zraněných

    Lokální televize KTN informuje o 14 zraněných. Mezi nima byla i těhotná žena. Očekává se, že počet zraněných stoupne.

Reklama

Hlavní zprávy