Hlavní obsah

Luxusní nemovitosti, privátní letadla a golfové kluby. Británie bojuje proti špinavým miliardám, ale prohrává

Británie bojuje proti praní špinavých peněz.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spojeným královstvím podle oficiálních vládních údajů ročně proteče více než 2,5 bilionu špinavých korun. Stovky miliard přitom končí v luxusních statcích, které si jejich majitelé pořídili za více než pochybných okolností. Jak se Británie v situaci, která škodí jejím občanům, trhu i reputaci, hodlá bránit?

Článek

Opulentní penthouse v sedmém patře jedné z nejluxusnějších londýnských rezidencí – Whitehall Court – v hodnotě tří miliard korun, soukromé golfové hřiště v Ascotu nebo Witanhurst, panství, které má 25 ložnic, taneční sál i rozsáhlá sklepení, a které je, podle britského bulvárního listu Daily Mail, tou největší rezidenční nemovitostí v Londýně. Hned po Buckinghamském paláci.

Zatímco penthouse ve Whitehall Court patří Igoru Šuvalovi, Rusovi, který za Medveděvovy i Putinovy vlády seděl v křesle místopředsedy vlády, panství Witanhurst obývá rodina Andreje Gurijeva, ruského „hnojivového krále“ a Putinova politického společníka. Třetí ze zmíněných objektů, soukromý golfový klub v Ascotu, pak náleží Ázerbájdžánce Zamiře Hadžijevové, jejíž manžel sedí ve vězení za vyvádění miliard korun z ázerbájdžánské státní banky.

Kromě patrného luxusu tedy výše zmíněné nemovitosti mají i další společný znak. Vlastní je lidé, kteří by, dle přiznaných příjmů, na obdobný luxus nikdy nedosáhli. Většina z nich ke svému majetku přišla pochybnou cestou a Velkou Británii využila jako prostředek k praní špinavých peněz. Podle oficiálních vládních údajů Spojeným královstvím ročně proteče něco přes 2,5 bilionu špinavých korun.

O tom, že se Velká Británie stala rájem oligarchů, kteří potřebují schovat nelegálně získané prostředky, informuje řada organizací, v čele s britskou větví Transparency International a nevládní organizací ClampK. Podle jejího zakladatele, Romana Borisoviče, je Londýn v současnosti tím nejzkorumpovanějším místem na světě.

„Ve zdejším realitním trhu je, v přepočtu na metr čtvereční, více špinavých peněz než kdekoliv jinde na této planetě. Platí tu jasné zákony. Londýn je zároveň finančním centrem, které má příhodně úzké vazby s daňovými ráji. Navíc tu jsou skvělé školy a univerzity pro děti pochybných oligarchů i PR firmy připravené bít se za jejich reputaci,“ řekl Borisovič, který je autorem úderného dokumentu From Russia With Cash, deníku Daily Mail.

„Podle dosud platných britských zákonů si tady může anonymní offshorová společnost koupit nemovitost za peníze, u kterých se nemusí prokazovat jejich původ. Je to perfektní recept pro jakéhokoli mezinárodního zločince. Ukradněte v nějaké zemi peníze a ukryjte je v exotickém ostrovním ráji. Pak přijeďte do Londýna a investujte do nemovitostí. Nikdo vám nebude klást nepříjemné dotazy,“ vysvětloval Borisovič komentátorovi Seznamu Jiřímu Hoškovi.

To, že se luxusní segment londýnského realitního trhu proměnil v prostředí plné východních oligarchů, přináší řadu negativ. Trpí realitní trh, který kvůli přemrštěným investicím nejasného původu extrémně bobtná, i mezinárodní pověst britské monarchie.

Situaci má změnit Unexplained Wealth Order, několik let připravovaný nástroj britských vrchních soudů. Jak takzvaný UWO funguje, lze nejlépe ukázat na konkrétním příkladu. Vraťme se proto k Zamiře Hadžijevové, majitelce golfového klubu v Ascotu.

Ázerbájdžánka Hadžijevová je ženou Cahangira Hadžijeva, bývalého guvernéra ázerbájdžánské státní banky. Podle Transparency International UK měl z této banky vyvést více než tři miliardy korun. V roce 2016 ho za zpronevěru a podvod ázerbájdžánský soud poslal na 15 let do vězení.

Ještě předtím však manželé prožili dekádu v Londýně, kde utráceli obrovské sumy. Hadžijevová si například bližší pozornost médií získala tím, že utratila bezmála půl miliardy korun za luxusní módní doplňky a alkohol v obchodním domě Harrods.

Britský Národní kriminální úřad (NCA) se proto pustil do vyšetřování a k vrchnímu soudu podal celkem dva podněty k vydání příkazu UWO. První se vztahoval na dům v hodnotě 340 milionů korun v centru Londýna, druhý na golfový klub Mill Ride v hodnotě 300 milionů korun. Majitelkou obou nemovitostí je Zamira Hadžijevová.

Vrchní soud podněty NCA uznal za oprávněné a vydal příkazy UWO. Hadžijevová, které se nepodařilo rozhodnutí soudu zpochybnit, proto teď musí původ svého majetku vysvětlit. Pokud tak neučiní, NCA bude pokračovat ve vyšetřování a soud podezřelý majetek pravděpodobně zkonfiskuje. Obě nemovitosti, na které se příkazy UWO vztahují, jsou navíc po celou dobu šetření soudně zmrazeny, aby je Hadžijevová nemohla prodat.

V době napjatých vztahů mezi Británií a Ruskem lze UWO považovat za jeden z nástrojů rozsáhlejšího boje. Jeho cílem je zbavit Londýn i další britská města oligarchů, kteří v nich perou špinavé peníze. Spojené království tuto válku vyhlásilo ústy náměstka britského ministra vnitra pro otázky bezpečnosti Bena Wallace v únoru, dva měsíce před tím, než došlo k otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Britská média však upozorňují na to, že Spojené království sice představilo vcelku efektivní nový nástroj, ostýchá se ale pořádně jej využívat. Hadžijevová je dosud jedinou osobou, které se příkazy UWO dotkly. Británie tak válku, kterou sama vyhlásila, zatím spíše prohrává.

Reklama

Doporučované