Hlavní obsah

Luxusní plavbu změnil koronavirus v horor. Trump loď nechtěl v přístavu

Foto: Profimedia.cz

Loď Grand Princess kotvila nedaleko San Franciska.

Reklama

Tisíce lidí zůstaly po čtyři dny v izolaci na lodi Grand Princess, na dohled kalifornských břehů. Po sérii testování na přítomnost koronaviru a administrativních tahanicích loď v pondělí přivítá přístav v Oaklandu.

Článek

Měl to být romantický výlet ze San Franciska na Havaj a zase domů. Na zpáteční cestě ale 3500 lidí na zaoceánské lodi Grand Princess zastihly tři nepříjemné zprávy – na palubě je koronavirus, plavidlo musí do karantény a do přístavu v San Francisku ho nepustí.

Před měsícem na stejné lodi cestoval 71letý muž z Kalifornie, u něhož se později prokázala nákaza koronavirem. Penzista na onemocnění tento týden zemřel.

Turisty na Grand Princess proto zachvátila panika, logickým přenašečem nákazy se mohli stát členové posádky. Ve chvíli, kdy loď skončila v karanténě a začalo testování na přítomnost koronaviru, se obavy potvrdily. Na Grand Princess je nejméně 21 nakažených, z toho 19 členů personálu.

Průběh karantény

Zaoceánská loď tak byla od středy v izolaci a kotvila nedaleko pobřeží Kalifornie, kam ji úřady nechtěly pustit. Americký viceprezident Mike Pence sdělil, že testování na přítomnost koronaviru čeká všechny na palubě.

Pasažérům se tak sen o klidné dovolené rozplynul. „Viru se nebojím, děsí mě karanténa na palubě,“ sdělila pro LA Times jedna z cestujících na lodi.

Princezna opět v nesnázích

Na začátku února skončila v karanténě v japonském přístavu Jokohama jiná výletní loď společnosti Princess Cruises jménem Diamond Princess. Testování na koronavirus odhalilo 696 nakažených. Sedm lidí nemoci podlehlo, z nichž poslední zemřel v sobotu v Hongkongu.

„Všechno to mění, domů se hned tak nevrátím,“ promluvil jiný pasažér.

Cestující zůstali na pokojích, krátili si čas vyráběním bižuterie nebo hraním karet, píše CNN. Chodby i balkóny na lodi byly prázdné.

Každý den posádka pode dveřmi pokojů podstrčila cestujícím papír, na kterém si mohli zvolit, co budou chtít k jídlu na oběd a večeři. Personál následně nechal jídlo na chodbě, aby tak omezil mezilidský kontakt.

Trumpův dozor

Situaci na lodi bedlivě sledoval také prezident Donald Trump. A ze situace nebyl zrovna nadšený, loď nechtěl na americké pobřeží zpočátku pustit.

„Líbí se mi ta čísla tak, jak jsou. Nepotřebuji, aby se nám zdvojnásobil počet nakažených kvůli lodi, na které jsme neudělali chybu my,“ promluvil Trump k médiím na otázku, zda budou lidé vpuštěni do některého kalifornského přístavu.

„A nebyla to chyba ani lidí na lodi. Jasné? Nebyla to vůbec jejich chyba. A ke všemu jsou to většinou Američané, takže s tím dokážu žít. Byl bych radši, kdyby tam zůstali, ale jestli budou chtít, tak kontaktuju úřady a zařídíme jejich přesun,“ dodal prezident.

Společnost Princess Cruises, které loď Grand Princess patří, nakonec s úřady vyjednala podmínky vylodění. Plavidlo bude vpuštěno v pondělí do přístavu v Oaklandu. Vylodění bude trvat několik dní, provázet ho zřejmě bude další testování pasažérů.

Reklama

Doporučované