Hlavní obsah

Luxusní pokoj za tisíce pronajal dělníkům za dvě stovky. A přežil

Na billboardový inzerát „Máte hotel? Svěřte jej profesionálům!“ mu odepsaly desítky provozovatelů v problémech. Rozhovor s hoteliérem Lukášem Pytlounem.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Do svých 3hvězdičkových a 4hvězdičkových hotelů nastěhoval místo turistů agenturní zaměstnance. „Cena pokoje šla razantně dolů. Teď se pohybuje od 150 do 200 Kč na osobu a den. Stejný pokoj stál v sezoně i 3500 Kč,“ říká hoteliér.

Článek

V krizi, do které šel bez rezerv, to hoteliérovi Lukáši Pytlounovi zachránilo kůži, jak vypráví ve videorozhovoru. Vydělá sice méně, ale zase ušetří na nákladech. Tenhle „hotel pro nádeníky“ dokáže řídit jediný člověk a poklidit jedna uklízečka. Nemusí tam být portýr ani kuchař. Recepční nahradily bezkontaktní check-in kiosky. Polovina klientů se teď „checkinuje“ a „checkoutuje“ na dálku pomocí mobilní aplikace.

Pytloun Hotels

Řetězec 13 hotelů založil před 17 lety Lukáš Pytloun.

Kromě Pytloun Boutique Hotelu v Praze na Václavském náměstí je většina z nich v Liberci.

Luxusní Pytloun Grand Hotel Imperial, Pytloun City Boutique Hotel či Pytloun Wellness Travel Hotel doplňují menší penziony a apartmánové ubytování.

Nejnověji, a to od prosince, patří do skupiny menší Penzion Union v Harrachově.

I díky tomu všemu vyšly Pytloun Hotels z krize silnější a budou se rozšiřovat. Až doteče do hotelů poslední státní pomoc, část hoteliérů se svých podniků zbaví. Čtyři z nich už si Lukáš Pytloun obhlíží. Na billboardový inzerát „Máte hotel? Svěřte jej profesionálům!“ mu odepsaly desítky provozovatelů v problémech.

Pytloun nakoupí na horách i v Praze

Nové akvizice se rýsují v Krkonoších a Krušných horách. Nejdál jsou jednání se dvěma hotely v ryzím centru Prahy. „Věřím, že jakmile skončí koronavirová krize, první hotely, které budou obsazené, budou právě ty v centru,“ tvrdí majitel už zavedeného Pytloun Boutique Hotelu na Václavském náměstí.

Do něj ve vylidněné metropoli nalákal přes léto dost klientů, aby loni skončil hospodaření na nule. Všem 60 000 hostům, kteří u něj kdy bydleli, poslal e-mail se zvýhodněnou nabídkou pobytu. V regionech se mu dařilo ještě lépe. Celá skupina Pytloun Hotels tak uzavře loňský rok slovy spolumajitele „na pozitivní nule“.

Expanzi chce financovat z vlastních zdrojů i bankovních půjček. A protože by v budoucnu rád do řetězce připojil i nějaký velký hotel, hledá dalšího investora. „Nejsmutnější peníze jsou ty na účtu, snažím se 98 % z nich reinvestovat,“ říká hoteliér, který na bytelné rezervy nevěří.

Neměl jsem rezervy. Kéž bych se poučil

To se mu loni v březnu, když do Česka přišla pandemie, vymstilo. „Nebyli jsme vůbec připravení. Naštěstí jsme z toho vybruslili relativně dobře. Bylo pár nocí, kdy jsem hledal strategii, jak z toho ven,“ vzpomíná Pytloun. „Bylo by super, kdyby mě krize v tomto změnila. Budu opatrnější a budu diverzifikovat. Na horách plánujeme apartmánové bydlení. A portfolio rozšířím o více bytů,“ plánuje.

Z krize ho vytáhl i program na podporu zaměstnanosti Antivirus, jako férovější by ale viděl jinou podporu: „Pomoc by měla být podle obratu. Už se to asi nedá vzít zpět. Já bych klidně vrátil všechny peníze, co jsme dostali na Antiviru, kdyby se to začalo brát podle obratu.“

Reklama

Doporučované