Hlavní obsah

Luxusní veteráni. Ostrůvek ve světě aut, který odolal koronaviru

Foto: Gooding & Company

Co za sběratelské skvosty bude letos síň Gooding & Company dražit online místo na Pebble Beach?

Reklama

Nebe pro běžné smrtelníky mezi řidiči. I tak se dá popsat přehlídka elegance v Pebble Beach, kde výjimečně drahé automobily a motorky mění majitele na ostře sledovaných aukcích. Letos by kvůli covidu mohla lámat online rekordy.

Článek

Pandemie koronaviru zasáhla výrobní linky od součástek po hotové vozy napříč celou planetou. Ušetřeni nezůstali ani největší giganti mezi značkami a koncerny. Volkswagen a Škodovku nevyjímaje. Prodeje nových vozů podle agentury Bloomberg klesly v celkovém průměru o 20 procent, ale mnohdy i více.

Příležitost k pokoření rekordu

Ve světě automotive ale zůstalo i něco, na co byl covid-19 krátký. Nákaza neublížila cenám a poptávce po prodejích klasických automobilů pro sběratele. A na to teď sází také dražba Concours d'Elegance v kalifornském Pebble Beach, která se dnes bude vůbec poprvé konat online. V nabídce má hned pět vozů, jejichž aukce se vyplatí sledovat, jelikož by mohly pokořit historické milníky na internetovém poli v tomto čtyřkolovém oboru, jak vyplývá z reportáže Bloombergu.

„Byla to sice divoká jízda, ale ušlo to, vlastně to bylo docela dobré,“ vysvětluje pro agenturu David Gooding, podle nějž prodeje aukční síně Gooding & Co.’s na individuální, soukromé bázi zažívaly boom.

„Lidé se mě ptají: ‚Byly vaše prodeje pod tlakem, nebo snad strádaly?‘ A já jim na to musím odpovědět, že ne. Majitelé těchto aut mají hodně peněz. Neviděl jsem u nás ani jeden zhoršený obchod. Trh je silný,“ dodává šéf a prezident dražebního domu.

Jejich každoroční očekávaná srpnová aukce se teď z Pebble Beach v Kalifornii přesouvá na internet. Od dnešních 18:00 hodin se bude konat do pátečních 21:00 hodin středoevropského času. Novince pevně věří a navíc doufají, že trend přiláká i mladší bohaté kupce, pro které chystají prodeje i modernějších sběratelských automobilů.

Třešnička mezi skvosty

Online dražba ale není plnohodnotnou náhradou za Concours d'Elegance. Síň Gooding & Co.’s vyřadila některé z aut, která svým kritickým okem neshledala jako vhodná pro internetový prodej. Přesto se však ve výsledných 54 položkách najdou modely třeba i ze 40. let 20. století a jiné skvosty. Bloomberg vybral pětici vozů, které podle jeho odborníků stojí za pozornost.

Zlatým hřebem nabídky je model Ferrari 275 GTB Longnose, ročník 1966, ze stáje italského hřebce, který má s odhadovanou cenou zhruba od 60,5 do 71,5 milionu korun ukázat, jestli hypotéza o nedotknutenosti sběratelského trhu s automobily skutečně platí.

Reklama

Doporučované