Hlavní obsah

Lůžka navýšíme, ale chybí personál, žádají nemocnice o pomoc

Ilustrační foto.

Reklama

Epidemiologická situace v Jihomoravském kraji se výrazně zhoršuje. Nemocnice omezují standardní péči a žádají o pomoc armádu.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„Typická služba. Záchranka: Vezeme vám pacienta s covidem. Já: Nemáme místo. Záchranka: Nikdo nemá místo. Já: Tak ho dovezte, nějak to uděláme. Ale ani vesmír není nekonečný.“

Tímto příspěvkem na Twitteru upozornil v neděli večer Jiří Vyhnal, primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Kyjov, na obsazenost lůžek. Jak upřesnil mluvčí, na ARO byla v pondělí odpoledne volná dvě lůžka z deseti, která ale nejsou primárně určena pro pacienty s covidem. Poslední čtyři lůžka ze 40 pak hlásí nemocnice volná na covidových stanicích.

Informační systém infekčních nemoci (ISIN), který slouží státu k přehledu o situaci v jednotlivých špitálech, eviduje v kyjovské nemocnici 26 pacientů s covidem, z toho 13 neočkovaných, 12 s dokončeným a jednoho s nedokončeným očkováním.

„Situace se začíná podobat kritickému scénáři z loňského podzimu a letošního jara,“ uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil. Zároveň ale dodal, že tehdy evidovali i více než 100 pacientů s koronavirem. „Počet lůžek jsme připraveni navýšit, ale začínáme narážet na personální kapacity,“ dodal.

Kvůli náporu pacientů s covidem musela nemocnice už minulý týden omezit odkladnou péči. Opatření se týká zejména oddělení chirurgie, ORL, urologie a ortopedie.

„Omlouváme se našim pacientům, kterých se omezení dotkne a odsune jim plánovaný zákrok na pozdější termín. Je to opatření, které bohužel nyní řeší celá řada nemocnic po celé zemi,“ píše se na webu Nemocnice Kyjov.

Alespoň částečným řešením by mohla být pomoc armády, o kterou nemocnice požádala. Podle informací od tiskové mluvčí Jihomoravského kraje Aleny Knotkové by se mělo jednat o čtyři vojáky. Do nemocnice nastoupí za tři dny, do té doby budou v Kyjově pomáhat dobrovolní hasiči.

Operace omezí brněnská nemocnice až o polovinu

S nedostatkem personálu se potýkají i zbylé nemocnice v Jihomoravském kraji, kromě kyjovské nemocnice žádá o pomoc vojáků i sedm dalších zdravotnických zařízení.

O nejvíce pomocných sil si požádala Nemocnice u svaté Anny, kde jich potřebují 16. „Budou vypomáhat zdravotnickému personálu přímo u lůžek covidových pacientů,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Zároveň doplnila, že některé vojáky by také rádi využili v testovacím centru. Kvůli nové povinnosti testovat neočkované zdravotníky, potřebují posílit i testovací kapacity.

K dnešnímu ránu bylo u svaté Anny hospitalizováno 85 pacientů s covidem. Na anesteziologicko-resuscitační klinice se nyní nachází 14 pacientů na umělé plicní ventilaci, 13 z nich je neočkovaných. Další dva pacienti jsou na přístroji ECMO a 12 pacientů leží ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče.

ISIN uváděl dnes ráno v této nemocnici 88 pacientů s covidem, z toho 49 neočkovaných.

U svaté Anny dochází ode dneška také k výraznému omezení odkladné péče. V běžném provozu tu zvládnou zdravotníci až 70 operací za jeden den, teď jich budou vykonávat kvůli zhoršující se epidemiologické situaci přibližně jen 35 denně.

Armáda, hasiči i studenti. Kraj hledá dobrovolníky, kde se dá

Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) má kraj nejvíce pacientů na JIPkových lůžkách. „A podle prognóz to vypadá, že v průběhu sedmi až deseti dnů se dostaneme nad tisícovku hospitalizovaných,“ okomentoval dnes situaci po zasedání krajského krizového štábu.

Kraj požádal o pomoc kromě armády také policii a hasiče. Další personální posily chtějí na jižní Moravě sehnat přes Červený kříž, oslovovat budou i studenty vyšších odborných škol a středních zdravotnických škol.

Povinnost pomáhat v nemocnicích ale kraj nikomu přikázat nemůže. Aktuálně totiž neplatí nouzový stav, a tak se bude jednat o čistě dobrovolnou pomoc.

„Zatím nejsme v situaci, kdy bychom jako kraj vyhlašovali stav nebezpečí. S tím zatím určitě nepočítáme,“ zakončil hejtman.

V jihomoravských nemocnicích leží aktuálně 575 pacientů na covidových lůžkách. Dalších 109 pacientů je pak na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Související témata:

Doporučované