Hlavní obsah

Lymfatický systém: opomíjená kanalizace lidského těla

Rozhovor s Ladou Novotnou. Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lymfatický systém je nedílnou součástí naší imunity a je jedinečným mechanismem, který odvádí z těla škodliviny. Problémy s ním lze s lékaři konzultovat i online, nejlépe se však problémům vyhnete prevencí.

Článek

Lymfatický systém se dá zjednodušeně popsat jako kanalizační síť našeho těla - slepé cévy a uzliny, které sbírají odpadní produkty. Podle praktické lékařky Lady Novotné je však často opomíjený. „Na medicíně jde o poslední systém, ke kterému se vracíme. I když se ve druhé třídě probírají různé soustavy těla, tak lymfatický systém se neřeší,” říká Novotná.

Lymfatický systém je ale důležitý pro tělo a hlavně jeho imunitu. Když tělo onemocní, například angínou, lymfatický systém vychytá škodlivé bakterie. Ty jím dál putují do lymfatické uzliny, kde je následně zneškodní bílé krvinky. Podle čeho ale poznáme, že se v uzlině něco děje? A jak se navenek projevuje, když lymfatický systém nefunguje? To se dozvíte v úvodním videu.

Radek Hrdina v rubrice Česko vstává navštívil galerii Mánes, která nabízí od 1. března fotografickou výstavu Pavla Brunclíka.

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované