Hlavní obsah

Lyrické dílo premiéra Babiše, práva pro násilníky a ruská verze Černobylu

Lyrické dílo premiéra Babiše, práva pro násilníky a ruská verze Černobylu.Video: Lucie Hrdličková

 

Reklama

Výběr z úterních zpráv podle Lucie Hrdličkové.

Článek

Dalajlama chce světový mír, Donald Trump chce udělat Ameriku opět skvělou a Andrej Babiš chce znovu motýle. Proslov na výroční schůzi Česko-německé obchodní a průmyslové komory si na internetu žije vlastním životem. Vlastně se mu povedlo něco, co žádnému politikovi před ním – není to proslov, ale lyrické dílo.

Kim Čong-nam, zavražděný předloni v Malajsii, byl podle nejnovějších zpráv informátorem americké CIA. Ze zosnování vraždy bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una jsou podezřelé severokorejské tajné služby a analytici předpokládají, že ho diktátor mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Alabama je jeden ze dvou amerických států s absencí zákona, který by odebíral rodičovská práva lidem, již dítě zplodili znásilněním nebo incestem. Takže nejen, že alabamské ženy přišly o kontrolu nad vlastním tělem, když jim senátoři zakázali potraty – včetně těch po znásilnění. Ještě se budou muset dohadovat, jestli jejich nechtěné dítě bude u tatínka násilníka každý lichý, nebo sudý víkend.

V roce 1999 se narodila Marijka Sovenková. Pila čerstvé kravské mléko, plavala v rybníce. Ideální dětství – až na to, že neměla žádné kamarády. Narodila se totiž v zamořené černobylské zóně, takže to mléko, krávy i voda byly plné radiokativity, na které nestačily dozimetry. Marijka ale překypuje zdravím – alespoň jeden hezký osud z těch desetitisíců dalších.

Američtí tvůrci seriálu Černobyl předběhli ruskou produkci. Ta vlastní seriál tvoří už od roku 2014 a světlo světa by měl spatřit ještě letos. Oficiální počet mrtvých se v bývalém Sovětském svazu stále drží na jednatřiceti.

Reklama

Doporučované