Hlavní obsah

Lyžař zemřel na Ještědu po srážce se čtyřkolkou záchranáře. Horal dostal podmínku

Odvolací krajský soudu potvrdil trest pro záchranáře horské služby kvůli usmrcení z nedbalosti.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odvolací krajský soud v Liberci v úterý potvrdil podmíněný trest jednašedesátiletému záchranáři horské služby Miroslavu Váňovi za usmrcení z nedbalosti. K tragédii došlo při nešťastné nehodě vloni v lednu ve Skiareálu Ještěd. Horský záchranář jel podél trati služební pásovou čtyřkolkou, aby poskytl pomoc pacientovi.

Článek

Než k němu ale dorazil, vyjel ze zúžené části sjezdovky padesátiletý lyžař a narazil do přední části jeho vozu. Při kolizi utrpěl zranění, kterým po převozu do nemocnice podlehl.

Okresní soud před časem záchranáře Váňu potrestal podmíněným trestem devět měsíců s odkladem na jeden a půl roku. Člen horské služby ale vinu odmítá a proto se odvolal. Podle kolegů záchranářů Váňa nenese za smrt lyžaře odpovědnost a při zásahu postupoval zcela podle pravidel.

Rozhodnutí soudu je nyní pravomocné. Obviněný i jeho právní zástupce se k verdiktu zatím odmítli vyjádřit. Komentovat ho nechtěl ani šéf Horské služby v Jizerských horách René Mašín.

V případu nešťastné události byla již dříve vyslechnuta řada svědků. Obě strany sporu se v argumentaci opírají i o odborné posudky. Odlišná jsou především tvrzení svědků o tom, zda záchranář měl v době zásahu na vozidle vedle světelného zapnuté i výstražné zvukové zařízení.

Obdobná nehoda se stala na Ještědu v roce 2005, kdy jednatřicetiletá žena při lyžování narazila do terénního auta a těžkým zraněním v nemocnici podlehla. Nehoda se stala v nepřehledném úseku, kde se sjezdová trať křížila s takzvanou Televizní cestou, po níž jezdila vozidla ke skokanským můstkům. Řidiče vozu tehdy soud zprostil obžaloby a konstatoval, že vina je na straně střediska. Sportovní areál Ještěd zaplatil ze své pojistky 240.000 korun druhovi zemřelé ženy.

Reklama

Doporučované