Hlavní obsah

Lyžaře na jesenických sjezdovkách vystřídaly sáňkující děti

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Sjezdovky v Jeseníkách po vládou nařízeném zastavení vleků dnes místo lyžařů zaplnily sáňkující a dovádějící děti, které nyní mají rozlehlé svahy jenom pro sebe.

Článek

Sjezdovky jsou v těchto dnech jedním z mála míst v Jeseníkách, kde je díky silné vrstvě technického sněhu možné bez problémů sáňkovat. Na horských loukách je totiž kvůli nezvykle teplému prosinci přírodního sněhu zatím poskrovnu.

Na sociálních sítích byla dnes hojně sdílena fotografie z lyžařského areálu v Kopřivné na Šumpersku, kde se sjezdovka po poledni hemžila desítkami sáňkujících dětí. „Očividně nemá žádný smysl zavírat ski areály, lidé tam stejně jsou,“ komentoval dění na sjezdovce správce facebookového profilu areálu Kopřivná Resort.

Rušno dnes odpoledne bylo podle zpravodaje ČTK navzdory sílícímu větru také na spodní části sjezdovky v Ramzové na Jesenicku, kterou lemují sněžná děla chrlící na svah technický sníh. Děti si pod zastavenou lanovkou užívaly sáňkování a po technickém sněhu se prohánělo i několik lidí na běžkách.

„Včera jsme byli naposledy lyžovat v Branné, kam stejně jako my vyrazilo hodně lyžařů. Dnes jsme šli aspoň bobovat na Ramzovou. Děti si to tady moc pochvalují, protože v okolí naší chalupy je sněhu zatím málo,“ řekla ČTK Šárka, která s rodinou tráví v Jeseníkách prodloužený víkend.

Děti si prázdnou sjezdovku pochvalovaly. „Konečně jsem si mohl zabobovat. Už jsem se bál, že to nepůjde. Zima je letos nějaká divná,“ komentoval sněhové podmínky na Ramzové sedmiletý Alex. Podle jeho matky je kvůli uzavřeným restauracím problém se zázemím. „Nedá se tady nikde koupit něco teplého, takže máme s sebou termosky s čajem a kávou. Ale i tak je to tady paráda,“ podotkla.

Na jesenických sjezdovkách dnes sice stály vleky, provozovatelé ale víkendové ochlazení využili k zasněžení svahů. Ve většině areálů v těchto dnech jedou sněžná děla na plný výkon. „Nic jiného nám ani nezbývá. Když nám potom v lednu řeknou, že můžeme vleky rozjet, tak ten, kdo nebude mít svahy zasněžené, zůstane mimo hru,“ řekl ČTK provozovatel areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka.

Podobnou situaci na horách nepamatuje. „Za 24 let, co to dělám, se nestalo, abych v lednu neměl puštěné vleky,“ podotkl Procházka. Podle něho zatím není jasné, jaké kompenzace za nařízené uzavření mohou provozovatelé lyžařských areálů od státu očekávat.

Reklama

Doporučované