Hlavní obsah

Lyžařská centra v Ústeckém kraji plánují zdražit permanentky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Lyžařská centra v Ústeckém kraji plánují zdražit permanentky kvůli rostoucím nákladům na energie. Během příprav na zimní sezonu investují do údržby zasněžovací techniky, na Teplicku pořídí novou.

Článek

„Zvedne se především elektrická energie, kterou používáme k čerpání vody a rozjetí zasněžovacích systémů, a to nemluvím o vlecích,“ řekl ředitel skiareálu Bouřňák Jaroslav Andres. O úpravách cen budou podle něj provozovatelé teprve rozhodovat.

Letos plánuje areál investovat do nových zasněžovacích zařízení, modernizaci mají za sebou i vleky. Středisku se podle Andrese podařilo zvýšit zásoby vody díky opravě retenčních nádrží.

Sportovní areál Klíny na Mostecku zatím neukončil letní sezonu. Lidé se tak mohou o víkendech svézt na zip-line nebo jezdit v bikeparku. „O všední dny připravujeme klasicky areál na zimu, to znamená čistí se nádrže na čerpačce, revidují se čerpadla, máme předsezonní přípravu roleb a kanónů,“ řekl vedoucí střediska Josef Dlouhý.

Provozovatelé areálu budou permanentky na vleky zdražovat o několik korun u některých tarifů. Ceny energií má však středisko zafixované, takže zdražování těchto komodit se ho zatím nedotklo. „Nahoru půjde nafta a všechno ostatní,“ zdůvodnil plánované zvýšení cen Dlouhý.

Chaty, hotely a penziony v okolí jsou díky pokračující sezoně v provozu. Loni v zimě se přitom kvůli epidemickým opatřením vleky nerozjely ani jednou. „S personálem bojují všichni, ale není to nic dramatického. Možná jeden, dva lidé jim chybí, ale není to tak, že by museli zavřít,“ řekl Dlouhý. Dodal, že se letošní léto vydařilo a doufá i v dobrou zimní sezonu.

Zdražovat permanentky bude skiareál Telnice na Ústecku. Vedoucí provozu areálu Ivan Soukup řekl, že se ceny zvýší zhruba o deset procent. Letos středisko žádné investice nechystá, investuje pouze do údržby stávající techniky.

Okolní podniky budou fungovat podle Soukupa i letos. Většina se tolik nespoléhá na nocležníky, protože do skiareálu 90 procent rekreantů dojíždí, a na sjezdovce tak stráví jen jeden den.

Reklama

Související témata:

Doporučované