Hlavní obsah

Lyžařská sezona v Alpách? Česko prosazuje věc, která by ji mohla umožnit

Foto: Martin Veselý / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Evropa hledá společný postoj, jak a kdy v časech hrozby koronaviru bezpečně otevřít lyžařskou sezonu.

Reklama

Česká diplomacie usiluje o uznávání antigenních testů při cestování do zemí EU. Pokud se sedmadvacítka nedohodne, chce ministr Petříček sólodohody například se sousedními zeměmi.

Článek

Před rokem to byla alpská lyžařská střediska, kde se první Češi nakazili koronavirem. Teď Evropa, stále sužovaná nemocí covid-19, hledá společný postoj, jak a kdy bezpečně otevřít lyžařskou sezonu.

Česká diplomacie také tlačí na EU, aby si země sedmadvacítky uznávaly levnější antigenní testy na koronavirus. To by výrazně usnadnilo cestování po starém kontinentu.

Pokud nebude dohoda před Vánocemi, ministr zahraničí Tomáš Petříček se chce například se sousedními zeměmi domluvit na uznávaní těchto dostupnějších testů zvlášť.

Německo prosazuje, aby se lyžařská centra otevřela až v lednu. Stejný postoj zastávají i Itálie a Francie, které v Evropě patří k zemím nejvíce postiženým nákazou. Naopak jiná lyžařská velmoc, Rakousko, by v případě unijního zavření středisek požadovala po EU finanční kompenzace.

„Věřím, že v nějaké podobě lyžařská sezona proběhne, ale osobně neplánuji moc dlouho dopředu. Je to velmi nejisté, za jakých podmínek bude možné vyrazit do Alp,“ řekl Petříček.

Na úrovni Ministerstva zdravotnictví a Národní sportovní agentury má podle Petříčka vznikat seznam opatření, podle nichž by se mohla otevírat sportoviště. „Bude dále záležet na nedělním jednání vlády,“ dodal ministr zahraničí.

V Bruselu se dále vedou jednání o uznávání nejen PCR testů, ale i těch antigenních, které jsou až pětkrát levnější.

„Pokud bychom nedosáhli obecné dohody se všemi členskými státy EU, Česko je připraveno jít cestou, že začne uznávat testy samo a budeme o tom jednat s podobně smýšlejícími zeměmi,“ řekl Seznam Zprávám Petříček. Má jít například o sousední státy. Připravené jít touto cestou mají být i země Skandinávie.

„Budeme o tom jednat i s dalšími státy, abychom co nejdříve zavedli toto uznávání do praxe a usnadnili jsme volný pohyb v rámci EU. A nejde jen o eurovíkendy, zohledňujeme zejména pracovní jednání, návštěvy rodin či cesty za účelem studia,“ dodal Petříček.

Reklama

Související témata:

Doporučované