Hlavní obsah

Lyžařská střediska v Beskydech investovala miliony korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lyžařská střediska v Beskydech na Frýdecko-Místecku letos investovala do vylepšení areálů miliony korun. Peníze šly do vylepšení zasněžovací techniky i zázemí pro návštěvníky. ČTK to řekli provozovatelé areálů.

Článek

Středisko Ski Bílá, které je největším lyžařským areálem v regionu, investovalo do zvýšení bezpečnosti lyžařů. „Koupili jsme záchranné bezpečnostní sítě typu A, což jsou sítě, které jsou na pevných konstrukcích na ocelových nosnících,“ řekl vedoucí střediska Jaroslav Vrzgula.

V areálu se také upravovaly sjezdové tratě. „Rozšiřovali jsme dojezd souběhu naší zelené a modré sjezdovky v dolní části. Taky jsme investovali do zasněžovacího systému,“ řekl Vrzgula. Výše investic se podle něj blíží pěti milionům korun.

Ceny za lyžování se na Bílé zdraží jen mírně, například jednodenní jízdenka ale bude nadále za 540 korun. „Půjde o minimální zvednutí. Udělali jsme desetikorunové úpravy v krátkodobých jízdenkách dvouhodinových, tříhodinových,“ řekl Vrzgula.

Letošní investice ve SkiParku Gruň ve Starých Hamrech dosahují téměř dvou milionů korun. „Koupil jsme nový stroj na úpravu skluznic na lyžích a na snowboardech. Rozšířili jsme skiservis a půjčovnu,“ řekl výkonný ředitel SkiParku Gruň Kemal Rušitovič.

Ve středisku se investovalo i do provozních věcí, které navenek nejsou moc vidět. „Budou nové turnikety, a tím pádem rozšíříme tarify. Na starých turniketech se nedalo nastavit tolik různých časových variant, neměli jsme třeba dvouhodinové a trojhodinové časové jízdné. Tarify se budou upravovat, ale ceny jsme ještě nezadávali,“ řekl Rušitovič.

Provozovatel Ski areálu Opálená v Pstruží Petr Mikeska řekl, že investice ve středisku šly opět hlavně do technologie zasněžování, které je prioritou. „Je důležité svah co nejrychleji a efektivně vysněžit, takže znovu šly investice do zasněžování. Máme oboustranné zasněžování sjezdovky, což je obrovská výhoda,“ řekl Mikeska.

Důležité je podle něj vytvořit lyžařům co nejlepší podmínky, ale investice do nových technologií přinášejí i úsporu energie a vody. „Hlavně doufáme, že přijde mráz, a kdyby napadl sníh, bylo by to dobré, protože kulisa kolem je taky žádaná. Přál bych si jako všichni provozovatelé pěknou zimu, na nás je udělat všechno ostatní,“ řekl Mikeska. Uvedl, že ceny ještě nemají stanovené, nepočítá ale s tím, že by je výrazně zvedali.

Reklama

Doporučované