Hlavní obsah

Lyžařská střediska v Jeseníkách zvyšují ceny skipasů, místy až o pětinu

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Lyžaři si letos ve většině lyžařských středisek v Jeseníkách připlatí. Ceny skipasů pro nadcházející zimní sezonu se ve většině areálů zvyšují, někde i téměř o pětinu.

Článek

Důvodem je podle provozovatelů areálů zvyšování nákladů, ale i investice do novinek pro komfortnější lyžování, což je příklad Červenohorského sedla, zjistila ČTK. Sezona v Jeseníkách obvykle začíná po vánočních svátcích, loni ji zasáhla pandemie koronaviru.

Cenu skipasů již mají vyčíslenu například na Červenohorském sedle. „Ano, budeme zdražovat, bude to mezi 15 až 20 procenty. Dosavadní celodenní jízdné stálo 550 korun, nyní bude stát 650 korun, jde tedy zhruba o 18 procent. Je to kvůli investicím ve středisku,“ řekl ČTK vedoucí areálu Martin Dubský. Středisko nyní dokončuje stavbu dlouho plánované lanovky, která nahradí zastaralou lanovou dráhu A vedoucí na Velký Klínovec, stát bude přes 30 milionů korun.

Zhruba o pětinu se chystají zdražit skipasy také ve středisku Přemyslov na Šumpersku. „Ceny ještě přesně stanoveny nemáme, ale počítáme s tím, že to bude zhruba o 20 procent ke stávajícímu ceníku, a to proto, abychom pokryli narůstající náklady na naftu a elektřinu. Skipas dosud stál 500 korun, předpokládám, že to bude zvýšení na 590 korun. Ještě čekáme na to, jak se vyřeší smlouva s elektřinou. Naposledy jsme skipasy zdražovali před zhruba čtyřmi roky, od té doby se na ceny nesáhlo,“ řekl ČTK vedoucí areálu Jaroslav Podzimek.

V průměru o deset procent se zvýší cena skipasů v Koutech na Šumpersku, řekl ČTK zástupce areálu Petr Marek. Středisko již na svých webových stránkách zveřejnilo ceník skipasů na nadcházející sezonu, celodenní jízdné vyjde pro dospělého na 850 korun. Cenově výhodnější bude pro lyžaře předprodej skipasů na více libovolných dnů najednou, například desetidenní vyjde na 5950 korun.

Mírné zdražení čeká lyžaře na Ramzové, kde se cena zvedla ze současných 650 na 670 korun. „Loni jsme ceny nezvyšovali. Letošní navýšení cen je jen kvůli nákladům,“ řekla ČTK zástupkyně areálu Karla Treu. Uvedla, že online se skipasy ve středisku kupovat nedají, odbavovací systém to neumí. „Budeme pracovat na tom, abychom to měli v příští sezoně,“ doplnila.

Ceny se zvednou i v níže položených areálech, například v Hlubočkách u Olomouce se chystají skipasy zdražit zhruba do 15 procent. „Spíše se to dotkne krátkodobých než celodenních skipasů. Loni stál skipas 450 korun, letos vyjde na 499 korun. Důvody zdražení jsou hlavně zvýšené ceny energií, pohonných hmot a inflace, takže jdou nahoru i platy,“ řekl ČTK zástupce střediska Michal Stojmenov. Zdražovat budou zřejmě i v horském areálu Kraličák, nové ceny skipasů se tam chystají zveřejnit 1. prosince, zjistila ČTK.

Reklama

Doporučované