Hlavní obsah

Lyžařská střediska ve Zlínském kraji vylepšila systém zasněžování

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ceny skipasů na Zlínsku by měly být podobné jako minulou sezonu, pokud areály připravují jejich zdražování, tak pouze v řádu desetikorun.

Článek

Některá lyžařská střediska ve Zlínském kraji vylepšila před nadcházející sezonou díky nákupu nového vybavení systém zasněžování. Ve Ski centru Kohútka v Novém Hrozenkově na Vsetínsku investovali do 400 metrů zasněžování sjezdovky Spartak. „Dělaly se kompletně rozvody vody, pořizovala se sněžná děla. Pracujeme i na úpravě sjezdovky dětského ski parku, byla šikmá, teď ji celou rovnáme. Očekáváme, co bude se sezonou. U nás je problém se slovenskými lyžaři. Jestli nebudou smět k nám, tak máme návštěvnost poloviční. Když budeme zasněžovat a nikdo nepřijede, proděláme hromadu peněz,“ řekl zástupce střediska Miroslav Maczko. Na investice podle něj letos v areálu půjde odhadem dva až 2,5 milionu korun.

Ve významných investicích za miliony korun, které začaly už loni, pokračují také letos provozovatelé areálu Stupava na Uherskohradišťsku. „Měnili jsme část zasněžovacího zařízení, dole máme nové tyče. Loni jsme začali předělávat v areálu potrubí rozvádějící vodu, letos se dělala druhá polovina. Měnili jsme také podklad v obslužné zóně, kde je občerstvení a další služby. Vše je srovnané, zákazníkům se tam bude lépe chodit, dříve nám tam někteří padali,“ uvedla zástupkyně střediska Bohdana Orlová.

Věří, že se i přes epidemickou situaci bude v letošní sezoně moci lyžovat bez výraznějších omezení. „Je to venku, lidé mají zahalený obličej, jsou omezení délkou lyží, tak to myslím není tak problémová věc. Uvidíme, co se bude týkat občerstvení, toalet,“ doplnila Orlová. Zdali se ve Stupavě budou měnit ceny skipasů, ještě není jasné.

V areálu Rališka v Horní Bečvě na Vsetínsku plánovali letos vybudovat další retenční nádrž, případně koupit sněžná děla. „Museli jsme to ale odložit, doba je momentálně nejistá. Zvelebujeme však okolí areálu, v minulé sezoně jsme otevřeli novou restauraci s ubytováním, dodělávají se kolem ní například terénní práce. S cenami skipasů ještě vyčkáváme, uvidíme na základě vývoje situace,“ řekla zástupkyně střediska Marcela Vaníčková.

Do nákladných investic se nepustili ani v areálu Troják na Kroměřížsku. „Loni jsme kupovali čtyři kanóny (sněžná děla), letos jsme chtěli rolbu, ale museli jsme to přibrzdit, protože sezonu nám uťal covid-19. A právě kvůli covidu-19 jsme se rozhodli, že ceny skipasů necháme stejné jako v minulé sezoně,“ uvedl provozovatel střediska Jakub Juračka. Těší ho zájem o školní kurzy, který je větší než v minulé sezoně. „Pokud školy budou jezdit, bude to relativně v klidu. Pokud ne, tak je to rozumnější ani nezasněžovat,“ doplnil Juračka.

Po dvouleté odmlce by měl v nadcházející sezoně opět začít fungovat lyžařský svah ve Zlíně. Zprovozní ho skupina Synot, která areál v širším centru města letos koupila a plánuje jeho modernizaci. Podle mluvčí skupiny Magdy Pekařové bude mít zlínský svah novou techniku pro zasněžování. Dále se počítá s nainstalováním nového odbavovacího systému, dvou dětských pásů pro začínající lyžaře a také LED osvětlení.

Reklama

Doporučované