Hlavní obsah

Lyžování jako služební cesta. Co se děje na horách, je likvidační, říká hoteliér

Horské hotely ubytovávají načerno. „Vládní nařízení jsou pro ně likvidační,“ říká v rozhovoru hoteliér Lukáš Pytloun.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

O víkendech je na horách rušno, jako by covid ani nebyl. Hotely otevírají jen pro hosty na služební cestě. Takových je tu běžně jen pár, s covidem jich ale „zázračně“ přibylo. Za byznysem jsou tu jenom jako a v kufru mají běžky.

Článek

Na recepci stačí podepsat prohlášení, že se ubytovali „za účelem služební cesty“. K manévru, který je obcházením vládních zákazů, se podle libereckého hoteliéra Lukáše Pytlouna uchylují zejména menší penziony, výše na horách: „Menší ubytovací zařízení jsou určitě pronajímána. Někteří hoteliéři jsou tak v úzkých, že k tomu musí přistoupit, protože vládní nařízení jsou pro ně likvidační,“ tvrdí Pytloun.

Asociace ubytovacích zařízení neoficiálně přiznávají, že zejména kolem silvestra až třetina platforem fungovala i přes vládní restrikce načerno. „Mně to přijde vysoké číslo. Třetina ubytovacích kapacit na horách, to by byla obrovská šedá ekonomika,“ tvrdí Pytloun, který provozuje celkem 13 hotelů.

A brzo jich bude víc. Po billboardové kampani „Máte hotel? Svěřte jej profesionálům“ se mu ozvaly desítky majitelů ubytovacích kapacit, kteří už v téhle branži dál podnikat nezvládají. Vážná jednání o převzetí vede Pytloun se čtyřmi z nich, dva jsou pražské, jeden v Krkonoších a jeden v Krušných horách. Bližší informace přineseme brzy v rozhovoru s majitelem.

Hotel se nenaplní za pět minut. Přijede pětina lidí

Dokud budou lidé jezdit lyžovat „na služební cesty“, vleky nepojedou, prohlásil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). I když se ale vleky rozjedou, není jisté, zda přijedou lyžaři. „Chuť jezdit na hory není tak vysoká, lidé se obávají,“ tvrdí Lukáš Pytloun.

Podle současných vládních plánů by hosté navíc museli mít negativní test. Ten podle hoteliéra řadu lidí odradí, počítá zhruba s pětinovou obsazeností: „Otevírat hotel s 20procentní vytížeností je ztráta. Jestliže nemáte vládní podporu, muselo by se to dobře propočítat.“

Anketa

Rozumíte hoteliérům na horách, že nabízejí pobyty jako služební cestu?
Ano, je to pochopitelné, jde jim o přežití jejich firmy
62,3 %
Ano, ale riskují příliš
6 %
Ne, neměli by to v žádném případě dělat
31,7 %
Celkem hlasovalo 11181 čtenářů.

A ohlásit ideálně měsíc dopředu. Hotely nemají nasmlouvané cestovní agentury, které by jim zákazníky přivezly. Prodávaly by na poslední chvíli za ceny nižší než standardně. „Je třeba říct světu, že máte otevřeno. Hotel se vám nenaplní během pěti minut.“

Reklama

Doporučované