Hlavní obsah

Lyžování v rouškách? Lanovka je oficiálně na stejném stupni rizika jako metro

Foto: Profimedia.cz

Lyžařské areály již dnes počítají s tím, že k pokladnám roztřídí dezinfekci a u nástupu na lanovky budou lyžaře „třídit“ do koridorů, aby dodrželi rozestupy.

Reklama

Na koronavirovou sezonu se začaly připravovat skiareály v Česku. Řeší například, že lanovky jsou oficiálně vedené jako prostředky veřejné hromadné dopravy, podobně jako třeba metro. Lyžaři by tak na lanovky museli v rouškách.

Článek

„Problematických témat je v našem specifickém oboru několik. Nesmyslný by byl například za současných podmínek provoz v areálech, kde mají lanovky i vleky. Lanovka je prostředkem hromadné dopravy, lyžaři by ji mohli využít pouze v roušce. Vleky ovšem do této kategorie nepatří, takže by panoval značný chaos,“ řekl Seznam Zprávám Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek České republiky.

Skiareály a asociace nyní proto začaly společně připravovat manuál pro fungování lyžařských středisek za koronavirové pandemie.

Také Vít Pražák, ředitel Skiareálu Rokytnice nad Jizerou, má za to, že by se lanovky měly dočkat výjimky. „Je přece rozdíl, když cestujete v uzavřeném prostoru, jako je například metro, nebo na čerstvém vzduchu na lanovce,“ uvedl. Podle něj by obecně pro outdoor aktivity měla platit specifická pravidla. „Používání roušky při lyžování může být kontraproduktivní, spousta lyžařů nosí brýle, které se jim kvůli roušce mlží, což může být nebezpečné,“ upozornil.

Šéf harrachovského skiareálu Jiří Krejčí podotkl, že dostanou-li takový příkaz, přizpůsobí se a na každou sedačku budou místo čtyř pouštět například jen dva lyžaře. „Myslím ale, že současný chaos ukazuje, že nemá smysl nyní nic plánovat,“ dodal.

Také liberecký městský skiareál na Ještědu provozovaný slovenskou společností TMR miliardáře Igora Rattaje se připravuje na přísnější omezení. Z manuálů v sousedních zemích podle zástupce TMR pro Česko a Rakousko Reného Hroneše vychází, že by se nemusela omezovat kapacita s výjimkou uzavřených kabin lanovek. Taková ale ve skiareálu na Ještědu není. Podle Hroneše ale bude nutné řešit čekání ve frontě na lanovku. „Aby tam nebyl jeden velký chumel lidí,“ řekl ČTK.

Libor Knot z Asociace horských středisek upřesnil, že rozestupy řešily skiareály už v létě a na jaře, kdy lanovky vozily pěší turisty nebo cyklisty. „Vytvářely se zóny a koridory. V zimě to bude složitější, jsme si plně vědomi, že prostor, kde se shlukuje najednou hodně lidí, je rizikovější. Je ale také namístě dodat, že nejsme v uzavřeném místě, nýbrž venku v přírodě pod širým nebem, takže při rozumném nastavení pravidel to nebude žádná hrůza,“ dodal.

V Rokytnici s rozestupy počítají a jsou podle Pražáka schopní je zajistit. „Vytvoříme koridory, do nichž budeme lyžaře selektovat. Současně ale musíme zachovat zdravý selský rozum a zajistit lidem takové podmínky, aby si lyžování a pobyt na čerstvém vzduchu užili,“ upozornil. S dezinfekcí umístěnou u pokladen a dalšími protikoronavirovými opatřeními podle něj ve svých plánech pracují již nyní.

Manuál pro fungování skiareálů chce Asociace horských středisek předat hygienikům k posouzení nejpozději v listopadu. „Chceme tím kromě jiného předejít chaotickým situacím z letošního jara, kdy nikdo nedokázal jasně říci, zda sjezdovky patří mezi sportoviště a vztahují se na ně omezení jako například na posilovny, nebo nikoliv,“ zavzpomínal Knot.

Zároveň připustil, že pokud se nestane něco zásadního, nebude sezona asi úplně nejbohatší. „Kvůli koronaviru ztratili lidé práci nebo více šetří a rozmýšlejí se, za co peníze utratí. A co si budeme povídat, při takových úvahách je týden na horách zbytná položka.“

Jiří Krejčí z Harrachova k tomu připojil vzpomínku na jaro, kdy podle něj padaly vůči lyžování nefér argumenty. „Říkalo se: nakazili se při lyžování. Což je samozřejmě nesmysl. Lyžování na čerstvém vzduchu je naopak zdraví prospěšné. Nákaza se šířila v noci po barech. Takže pokud by vláda doporučila návštěvníkům hor, aby nechodili po mejdanech, docela bych tomu za nynější situace rozuměl. Otázka je, zda se fungování lyžařských areálů bude vůbec něco ochotný takto dopodrobna věnovat.“

Reklama

Doporučované