Hlavní obsah

Českým lyžařům odpadá po Rakousku i Švýcarsko. Zůstává Itálie a Francie

Foto: Shutterstock.com/Kojin

Asociace horských středisek ještě řeší s vládou, za jakých podmínek se bude v Česku lyžovat.

Reklama

aktualizováno •

Po lyžařském lockdownu Rakouska se Čechům kvůli koronavirové variantě omikron dočasně uzavírá i možnost lyžování ve Švýcarsku. Češi tak mohou zatím dál plánovat pobyt v domácích střediscích, v Itálii, Francii nebo v Bulharsku.

Článek

Aktualizováno.

Letos vypadala situace v Alpách dlouho nadějně. Pak ale zavedli dočasný lockdown v Rakousku a nyní už nemohou Češi lyžovat – doufejme, že jen dočasně – ani ve Švýcarsku. Seznam Zprávy zmapovaly, jaký je aktuální stav.

Doporučujeme

Být maximálně flexibilní a připraveni na všechny varianty. Zatím nejjistější situace je v Itálii, ve Francii a v Bulharsku, ale vše se samozřejmě může rychle změnit.

Být očkovaní a mít o tom po ruce potvrzení společně s dokladem totožnosti (v případě lyžování v Itálii potvrzení v němčině či angličtině, Rakousko pravidla ještě upřesní, až skončí celoplošný lockdown).

Mít rezervu roušek pro použití na lanovkách i ve frontách.

Všude se chovat ukázněně a zodpovědně.

Česko

České areály se navzdory špatné covidové situaci stále připravují na zahájení sezony a nejsou žádné náznaky, že by měl přijít „lyžařský lockdown“.

Od 30. listopadu už je v provozu horní část sjezdovky na Monínci a v sobotu 3. prosince chystá zahájit sezonu několik středisek v Krkonoších – například Horní část Malé Úpy, Černá Hora na sjezdovce Anděl nebo Hoffmanky.

Špindlerův Mlýn a Ještěd se podle společnosti TMR v uplynulých týdnech pilně připravovaly a zahájení provozu chystají o týden později 10. prosince. Na Ještědu dokonce jako jedni z mála v Evropě zasněžovali už od začátku října pomocí technologie Snow Factory (podobně jako na Monínci), která vyrábí sníh i za plusových teplot.

Ve vnitřních prostorách budou lidé nosit jako všude jinde v republice respirátory a budou se dodržovat odstupy 1,5 metru. Platí to i pro vnitřní části přepravních zařízení.
Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek

Podle šéfa Asociace horských středisek Libora Knota bude platit při koupi skipasů i při ubytování a v restauracích pravidlo O-N (očkování – nemoc). Zimní rekreaci si tedy budou moci užít ti, kteří jsou očkovaní a kteří prodělali nemoc. PCR testy se budou akceptovat v případech nedokončeného očkování, u osob, kterým lékař ze zdravotních důvodů očkování nedoporučil, a u mládeže od 13 do 18 let.

„Jinak ve vnitřních prostorách budou lidé nosit jako všude jinde v republice respirátory a budou se dodržovat odstupy 1,5 metru. Platí to i pro vnitřní části přepravních zařízení, tedy pro nástup na kabinky i v kabinkách na Černé Hoře. Protože však i sedačkové lanovky patří do kategorie hromadné přepravy, zatím to vypadá, že budou respirátory nutné i tam,“ řekl Seznam Zprávám Libor Knot.

Itálie

V severní Itálii, velmi oblíbené destinaci českých lyžařů, zimní sezonu dál plánují a některá střediska jsou už v provozu. Otevřené jsou první sjezdovky na Kronplatzu, Livignu, Suldenu, Schnalstalu, Madonně di Campiglio, Tre Cime nebo na Passo Tonale. Oproti původním plánům ale trochu zpřísnili. Ubytování bylo dosud možné i bez „covid passu“. Od 6. prosince se to však mění na O-T-N (nutné prokázat očkování, platný test nebo prodělání nemoci).

V Jižním Tyrolsku, Trentinu a v dalších lyžařských oblastech pak stále čekají na rozhodnutí vlády (mělo by přijít v horizontu hodin až několika dní), zda z O-T-N nebudou muset přejít na přísnější O-N. Potom by se neuznávaly PCR testy.

Už nyní je ale jisté, že kabinky budou mít omezenou přepravní kapacitu na 80 procent. Pro všechny lyžaře od šesti let budou povinné metrové rozestupy a ochrana obličeje v uzavřených prostorách, stejně jako venku ve frontách a na sedačkových lanovkách.

Jižní Tyrolsko mezitím postavilo do tzv. červené zóny 36 menších horských správních jednotek, kde je malé procento očkovaných. Podle všeho to zasáhne naštěstí pouze jedno větší lyžařské středisko Gitschberg-Jochtal. Ostatních velkých center, jako jsou například Kronplatz, Val Gardena, Alta Badia či Tre Cime, se to netýká.

„U nás v sousedním Trentinu, které má už nyní 85 procent plně očkovaných, na příští týden vyhlásili tzv. očkovací maraton, aby co nejdříve doočkovali zbytek obyvatelstva,“ řekl Seznam Zprávám šéf turistické centrály Fabio Gerola. „Očkovací centra budou otevřena od šesti ráno do půlnoci.“

Francie

Francouzi jsou zatím nejméně přísní. Pro vydání skipasu nejsou žádná omezení, na lanovkách a ve frontách ale budou nutné roušky. Ubytování bude fungovat na principu O-T-N. Kdo bude mít covid pass v pořádku, bude se moci ve vnitřních prostorách včetně hotelů s restaurací nebo rezidencí s bazénem pohybovat zcela bez roušky.

Nepočítá se ani s omezením kapacity lanovek. Ale… pokud by týdenní incidence ve Francii překročila hodnotu 200 nakažených na 100 tisíc obyvatel, bude i pro lyžování – koupi ski pasu – vyžadován princip O-T-N. Na děti do 12 let se žádná omezení zatím nevztahují.

Rakousko

Letos to v Rakousku dlouho vypadalo dobře, ale kvůli zhoršeným covidovým číslům byl nakonec od 22. listopadu nejméně do 12. prosince zaveden částečný lockdown. Co to znamená? Lyžařské areály mohou být v provozu opět pouze pro místní. Je nicméně pravděpodobné, že jakmile se situace zlepší, Rakušané přísné podmínky uvolní. Kdy a jak to bude, ale zatím není jasné.

Švýcarsko

Lyžaři z Česka a některých dalších zemí mají kvůli koronavirové variantě omikron dočasně smůlu. Každý bez ohledu na očkování, prodělání nemoci či testy musí jít při příjezdu do země do karantény. Povolen je pouze tranzit. Kdy bude omezení pro Čechy zrušeno, zatím není jasné.

Jinak se už lyžuje v mnoha střediscích a každý týden se budou otevírat další. U návštěvníků nad 16 let platí O-T-N (PCR test do 72 hodin).

„Švýcaři mají dobré zkušenosti z loňska, kdy se ve větší části zimních center v jako jediné alpské zemi lyžovalo po celou sezonu. Žádná nebezpečná ložiska onemocnění přitom nikde nevznikla,“ řekla Seznamu Zprávy zástupkyně Schweiz Tourismus v Praze Alena Koukalová.

Slovensko

Na Slovensku platí i pro všechny lyžaře lockdown do 8. prosince. Pak se ukáže co dál – zda bude prodloužen, nebo zrušen.

Bulharsko

V Bulharsku zatím pro lyžaře z ciziny žádné výrazné omezení neplatí a je velmi pravděpodobné, že sezona poběží stejně jako loni.

Reklama

Doporučované