Hlavní obsah

Lžete a v Česku se vám smějeme, řekl starosta Novotný v ruské státní televizi

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný v ruské televizi.

Reklama

Ruská státní televize Россия si pozvala starostu pražské městské části, aby vysvětlil svůj záměr postavit pomník vlasovcům.

Článek

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný se v pátek večer účastnil debaty v televizi Россия, tedy Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti. Moderátorka se ho v úvodu ptala, proč chce postavit pomník vlasovcům. Podle ruské diplomacie je to „příšerný nápad“, který slouží k reinkarnaci nacismu.

„Nemáte obavy vzít na sebe takovou zodpovědnost a vystupovat s iniciativou zřízení sochy člověku, jehož činnost byla odsouzena během Norimberského procesu? Nechápu, proč se šklebíte, odpovězte,” vyzvala Novotného moderátorka.

„Usmívám se, protože říkáte jenom lži. Nestavíme pomník Vlasovovi. Stavíme pomník 300 padlým vojákům Ruské osvobozenecké armády, kteří padli při osvobozování Prahy,” reagoval Novotný na slova moderátorky.

Slova se poté ujal další účastník debaty, který označil vlasovce za vrahy, kteří mimo jiné zabíjeli v Polsku. Na to Novotný reagoval slovy, že Rusové vůbec nemají právo hovořit o zabíjení v Polsku poté, co sami udělali v Katyni. Katyňský masakr z dob druhé světové války je pro Rusko citlivé téma – dlouhá léta se snažili zatajit, že polské důstojníky a inteligenci povraždila sovětská armáda.

„My se tady tomu v Česku normálně smějeme. Podle našeho názoru melete naprosté nesmysly. Nikoho váš názor v Česku nezajímá, protože je zkreslený,” reagoval s úsměvem starosta Řeporyjí. Ruští účastníci diskuse Novotného častovali urážkami jako „hlupák a darebák“, Novotný je zase označoval za „opilé a zfetované“.

Zjevně rozrušená moderátorka po několika minutách rozhovor ukončila, ačkoli podle informací na Novotného Twitteru měl trvat čtvrt hodiny.

Novotný uvedl, že chce zřídit pomník vlasovcům jako poděkování za jejich roli při osvobození Prahy. Rozhodnutí podle něj vychází i ze zkušeností řeporyjských pamětníků.

Na tento záměr ihned reagovalo ruské velvyslanectví v Praze, podle kterého by pomník byl porušením mezinárodních závazků Česka vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů.

„Nebudeme o našem záměru zbudovat jim pomník ani o jejich historické roli s nikým zvenčí diskutovat, a už vůbec o tom nebudeme diskutovat s Ruskem, symbolem okupační moci, lži a porušování lidských práv,“ napsal poté Novotný v dopise ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Novotný dále napsal, že Řeporyje jsou suverénní městskou částí, která o budování pomníků rozhoduje sama, a to po veřejné diskusi. Záměr vybudovat pomník bude projednávat zastupitelstvo městské části 16. prosince.

Reklama

Doporučované