Hlavní obsah

Lži, AntiBabiš, nechutnost. Babiše rozčílily interpelace na Bečvu a covid

Premiér Andrej Babiš byl ve Sněmovně konfrontován s dotazem na vyšetřování kyanidu v Bečvě či situaci s covidem.Video: psp.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Premiéra Andreje Babiše rozčílila interpelace poslance ODS, který se ho dotazoval na detaily k otrávené Bečvě. Na otázky autorovi neodpověděl, jen mu doporučil, aby si nechal změřit IQ. Pirátskou poslankyni označil za nechutnou.

Článek

Poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) se ve čtvrtek odpoledne pokusil interpelovat premiéra Andreje Babiše (ANO) ve věci otrávené Bečvy. Na konci září tam unikl kyanid, který na zhruba 30 kilometrech řeky zabil 40 tun ryb. Ačkoli ministr životního prostředí sliboval, že do několika dnů bude znám viník, vyšetřování se stále táhne.

Aktuálně se čeká na termín 20. prosince, kdy by měly být známy výsledky zkoumání odebraných vzorků.

„Proč vyšetřování trvá už 53 dnů?“ ptal se poslanec Blaha a zajímalo ho také, proč ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) hned druhý den jako viníka vyloučil společnost DEZA z holdingu Agrofert a co Babiš učiní pro to, aby se podobná katastrofa neopakovala.

Odpovědí se nedočkal, dozvěděl se pouze to, že nemá jiný program než AntiBabiš a že by si měl nechat změřit IQ. „Pan poslanec zůstal věrný své pověsti a programu AntiBabiš, nic jiného neumí,“ začal Babiš svoji odpověď.

„Policie odebrala několik stovek vzorků, aby bylo možné určit, odkud se kyanid do řeky dostal. Znalec má termín na vyhodnocení, který je 20. 12., pak bude jasné, z jakého kanálu tam ten kyanid vytekl. Nechť se to prošetří. Vy jako demokratický blok jste to jen využili v předvolebním boji a stejně vám to nepomohlo. Zcela úmyslně a účelově jste šířili lži, že katastrofu způsobila DEZA. A to je samozřejmě lež. Je to jen další z akcí prolhaných, vymyšlených ukázat na Babiše a Agrofert. Fakt je mi vás líto. Jsem myslel, že už změníte program, ale není tomu tak. Jenom lži a AntiBabiš,“ uvedl Babiš a začal poslancům předčítat novinové titulky z konce září.

Vyjádřil se i k Deníku Referendum, který v sérii článků rozkrýval vyšetřování otravy řeky. „To je snad ta největší žumpa novinářská, co tady je, zase lže,“ ohodnotil články premiér.

Blaha Babiše upozornil, že chemička spadající do jeho svěřenského fondu už v minulosti problém s únikem chemických látek měla, když do kanalizace unikl naftalen.

„Pracovníci ho nahřívali, aby se odpařil. Na zápach upozornili lidé z okolí. Přesto DEZA zatloukala více než týden, únik přiznala až po 11 dnech. Rybáři si nyní stěžovali, že voda byla cítit chlorem, a popisovali brnění rukou a suchou pokožku, to podle odborníků ukazuje, že někdo si byl toho vědom a snažil se oxidovat kyanid chlorem. Dle vašeho facebookového profilu to vypadá, že vám na přírodě záleží. Vysazujete raky, sbíráte kůrovce, obdivujete motýle. O uhynulých 40 tunách ryb jsem na něm nenašel ani zmínku,“ podotkl Blaha.

„Chci vám jenom říct, že tu vaši věznici, kde jste byl neschopný s tím něco udělat, dáváme do pořádku. A nechte si změřit IQ, protože ty vaše otázky jsou bez komentáře,“ ukončil Babiš interpelaci odkazem na věznici v Uherském Hradišti, jejíž rekonstrukci letos zahájil. Blaha je ve městě starostou.

Proč stále mluvíte o mrtvých? Nechutné

Další, kdo Babiše rozčílil svou interpelací, byla místopředsedkyně České pirátské strany Olga Richterová, která po premiérovi chtěla, aby potvrdil, že vláda ani Ministerstvo zdravotnictví nebudou utajovat počty zemřelých na covid-19, jak na výboru pro zdravotnictví tento týden požadovali někteří poslanci za hnutí ANO. Babišovi zároveň připomněla, že Česko na tom stále v počtu zemřelých na 100 tisíc obyvatel není vůbec dobře.

„Vy jste skutečně nechutná, vám nevadí, že jsou tady pozůstalí, že stále mluvíte o těch mrtvých? Vám dělá radost, že tolik lidí zemřelo? Asi jo, když to tady stále dáváte na stůl a vytrhujete z kontextu věci,“ rozčílil se předseda vlády a dodal, že ve chvíli, kdy umírají lidé, je nevhodné o tom mluvit. „Já nevím, jaký náš poslanec o tom mluvil. Vy jako udavačská známá Pirátská strana jste už určitě napsali trestní oznámení. Vše se prověří, vše se dozvíme a možná budeme překvapení, jak to je.“

Jako poslední Babiše naštval pirátský poslanec František Kopřiva, který se ho dotazoval, kdy se chce zbavit střetu zájmů, o kterém hovoří nejnovější dopis Evropské komise.

„No, je to zajímavé, že vás to ještě baví. Jinak vy budete mít narozeniny, vám gratuluji. Přemýšlím, co jsem dělal ve vašem věku. Dělal jsem referenta, škrtal jsem vagony čpavku,“ reagoval Babiš k pobavení některých poslanců a pokračoval stěžováním si na „udavačství“ některých poslanců a senátorů či na lex Babiš.

Reklama

Doporučované