Hlavní obsah

Má antigenní testování smysl? I velké firmy hlásí čistou nulu

Foto: Shutterstock.com

Antigenní test.

Reklama

Celkově jen asi procento pozitivních nálezů. To je výsledek masivního testování antigenním způsobem. Poměr pozitivních PCR testů ale neklesá, za pátek tomu bylo přesně naopak.

Článek

Antigenní testování, na které vsadilo Česko zatím hlavně v oblasti průmyslu, může být nespolehlivé. Jak už Seznam Zprávy v týdnu informovaly, falešně negativní výsledek může podle zdravotníků vyjít až u poloviny lidí, kteří nemají příznaky.

Firmy pozitivních zaměstnanců hlásí naprosté minimum.

To potvrdil v pátek na tiskové konferenci i ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Celoplošné testování ve firmách má zachycenou pozitivitu u jednoho až dvou procent všech testů,“ uvedl.

A zprávy z terénu mluví často dokonce o čisté nule.

Agentura ČTK oslovila významné zaměstnavatele v Moravskoslezském kraji s otázkou, jak u nich dopadlo antigenní testování.

Ani jeden pozitivní test nezaznamenali tento týden v ostravském hutním podniku Vítkovice Steel a v Elektrárně Dětmarovice. Ve státním podniku Diamo bylo pozitivních méně než procento pracovníků.

„Otestovali jsme přes 700 zaměstnanců antigenními testy a ani jeden test nebyl pozitivní. Trochu nás to překvapilo, ale nám se dlouhodobě daří včas zachytit pozitivní jednotlivce, sami trasujeme a nedochází k šíření ve firmě díky systému opatření a testování PCR testy,“ uvedla pro ČTK členka představenstva společnosti Vítkovice Steel Kateřina Nogolová.

V Elektrárně Dětmarovice na Karvinsku zajišťuje testování externí laboratoř. „Výhodou je, že v případě pozitivního výsledku by dotyčný zaměstnanec mohl ihned absolvovat PCR test. To ale nebylo třeba - všech 176 testů bylo negativních,“ uvedl pro agenturu mluvčí skupiny ČEZ, která elektrárnu provozuje, Vladislav Sobol.

Řeč spolehlivějších PCR testů ale zdaleka tak optimistická není.

Například: Minulý pátek (5. 3.) bylo provedeno 42 769 PCR testů a z nich bylo odhaleno 13 166 pozitivních. O týden později to bylo méně - 36 489 PCR testů - a z nich odhalených dokonce 14 920 případů.

I z řad expertů zaznívá proti spoléhání se na antigenní metodu řada varování. Virolog Ivan Hirsch z Akademie věd je jeden z odborníků, kteří metodu antigenních testů dokonce doporučují úplně opustit.

„Antigenní testy mají většinou citlivost jen asi 20-30 % oproti PCR. Musíme postupně, ale co nejrychleji, přejít na plošné testování pomocí PCR, které je mnohem citlivější a odhalí mnohem více nakažených jedinců v naší populaci,“ uvedl pro Český rozhlas Plus Hirch.

Vláda včetně Blatného sice za antigenními testy jednoznačně stojí, sám ministr Blatný ale připouští, že se na ně nedá zcela spoléhat. „Ve chvíli, kdy jste třeba byl otestován jako negativní v úterý a ve středu ráno vám není dobře, tak to neznamená, že nemůžete mít covid,“ uvedl Blatný.

Reklama

Doporučované