Hlavní obsah

Má se voda vrátit do vlastnictví státu? Otázka, která musí zajímat i Andreje Babiše

Duel o tom, kdo má vlastnit českou vodu.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Voda by měla být pod větším dozorem státu - tak zní jeden z požadavků KSČM, kterým podmiňuje toleranci druhé vlády Andreje Babiše. Komunisté navrhují zvýšení podílu veřejného sektoru s hospodařením s touto surovinou. Jde o jednu ze sedmi základních podmínek, které si dali pro svůj tolerující souhlas novému kabinetu. Jde ale o reálný požadavek? A má teď stát strategickou surovinu dostatečně pod kontrolou?

Článek

V Duelu spolu diskutovali poslanec KSČM Jiří Dolejš a první místopředseda KDU-ČSL a někdejší ministr zemědělství Marian Jurečka.

Komunisté by chtěli ideálně prosadit, aby strategické podniky musely zůstat v rukou státu a nemohly být prodány soukromníkům. Vodárenské společnosti by pak strana chtěla přinutit, aby zisk povinně investovaly přímo na území České republiky.

KSČM si už v minulosti stanovila sedm podmínek tolerance vlády, patří mezi ně například zdanění církevních restitucí. O případné toleranci vlády budou komunisté jednat v pátek. V ten den také ČSSD vyhlásí výsledky vnitrostranického referenda, ve kterém sociální demokraté rozhodují, jestli vstoupí s hnutím ANO do koalice.

Reklama

Doporučované