Hlavní obsah

Nelze odsouvat těhotenství do nekonečna, říká porodník. Má stát platit umělé oplodnění ženám až do 40 let?

Nelze posouvat těhotenství do nekonečna, říká porodník. Stát chce proplácet umělé oplodnění i starším ženámVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý rok se v Česku narodí kolem čtyř tisíc dětí ze zkumavky. A asistovaná reprodukce má být brzy ještě dostupnější. Ministerstvo zdravotnictví chce totiž umělé oplodnění proplácet i starším ženám. Pojišťovny teď hradí zákrok IVF ženám do 39. narozenin, podle informací MF Dnes to bude nově až do čtyřicetin.

Článek

Podle vedoucího lékaře IVF Clinic Olomouc Štěpána Machače je to akceptovatelná hranice. “Je to společenský požadavek. Pacientek, kterým je 39 a 40 a chtějí otěhotnět, je pořád dost. Všude ve světě se udává úspěšnost oplodnění 40 let a my máme hranici na 39. I ve věku 40 let je úspěšnost pořád dobrá,” uvedl Machač v TV Seznam.

Primář pražské porodnice Podolí (ÚPMD) ovšem upozorňuje na rizika asistované reprodukce ve vyšším věku: “Nás porodníky zajímá, aby se ta hranice neposouvala dál. Žena je s vyšším věkem vystavena většímu riziku zdravotních komplikací.”

Reprodukční kliniky jsou pro prodloužení věku

Změny má přinést novela zákona o zdravotním pojištění, kterou resort předloží do června příštího roku. Reprodukční kliniky záměr vesměs vítají, oplodnění zpřístupní podle nich více ženám. Objevuje se ale i argument, že Ministerstvo zdravotnictví posunutím věkové hranice ženy nabádá k odkladu těhotenství do ještě zralejšího věku.

Věk početí stoupá, průměrný věk českých rodiček přesáhl třicítku. A stárnou i ženy, které podstupují asistovanou reprodukci. V roce 2007 bylo Češkám, jež absolvovaly nejběžnější metodu IVF neboli in vitro fertilizaci, v průměru 33,5 roku. V roce 2015 to bylo už 35,5 let.

S vyšším věkem úspěšnost početí klesá a naopak přibývá spontánních potratů. Ženám totiž klesá zásoba vajíček, která jsou navíc méně kvalitní. Zastímco u žen mladších třiceti let je šance na otěhotnění prostřednictvím IVF zhruba 22 %, od 35 let je šance už jen malá. Lékaři se shodují, že ideální rodička je čistě z medicínského hlediska pětadvacátnice.

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje podle MF Dnes i další změny. Pokud by žena po IVF skutečně otěhotněla, mohla by mít nárok na další hrazené cykly. Ženy, které by IVF absolvovaly do 35 let, by získaly bonusový cyklus.

Reklama

Doporučované