Hlavní obsah

Má vzniknout Hospodářský krizový štáb, povede ho Karel Havlíček

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Vicepremiér Karel Havlíček.

Reklama

V Česku má kvůli dopadům šíření nákazy nového koronaviru na hospodářství vzniknout Hospodářský krizový štáb. Bude pracovním orgánem vlády pro řešení strategických hospodářských záležitostí spojených s krizí, ale i jejích následků.

Článek

Povede ho vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Vyplývá to z pokladů pro jednání vlády.

„Hlavním úkolem zřizovaného tělesa je zachování a efektivní využití výrobních a vývojových kapacit klíčových pro udržení strategické autonomie, respektive soběstačnosti, státu v době krize. Dále zajištění a integrace opatření pro udržení domácího průmyslu v případě nastávající krize ekonomické,“ uvádí v předkládací zprávě materiálu Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Karel Havlíček (50)

Místopředseda vlády ČR, ministr průmyslu a obchodu a dopravy.

V letech 2013 až 2019 působil jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Je členem vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, předsedá Radě pro energetickou a surovinovou koncepci, Podnikatelské radě, je členem Rady pro veřejné investování a zasedá v Radě hospodářské a sociální dohody.

S nástupem na vládní pozice na jaře 2019 odstoupil z pozice děkana Fakulty ekonomických studií Vysoké školy finanční a správní, odešel také z funkce jednatele ve společnostech Sindat a SinBio a z dozorčí rady Tylexu Letovice.

Je ženatý, má dvě děti.

Součástí navrhovaných opatření bude podle něj mimo jiné zřízení fondu pro investice do perspektivních technologií a výrobků pro Českou republiku i zahraničí. „Detailní rámec fungování fondu a jeho rozpočet budou předmětem samostatného materiálu,“ uvedl resort. Hospodářský krizový štáb by podle něj měl úzce spolupracovat s vládou, Ústředním krizovým štábem nebo Správou státních hmotných rezerv.

Podle materiálu je nezbytné zvýšit schopnost státu disponovat komplexními informacemi o tom, jaké jsou vývojové a výrobní kapacity České republiky. „Kapacity jsou v tuto chvíli již průběžně mapovány Ministerstvem průmyslu a obchodu a agenturou CzechInvest, zejména v rámci platformy www.spojujemecesko.cz, avšak je nezbytné je ještě efektivněji propojit se strategickými potřebami státu,“ podotýká v předkládací zprávě ministerstvo.

Štáb mají tvořit lidé z ministerstev průmyslu a obchodu, obrany, zahraničních věcí, zdravotnictví, vnitra, financí, práce a sociálních věcí, Správy státních hmotných rezerv, Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory, agentury CzechInvest a Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Havlíček jmenuje osobu na úrovni náměstka ministra pro vedení štábu na operativní úrovni.

„Záměrem je sestavit štáb ze zástupců příslušných úřadů a institucí tak, aby představoval průnik napříč tuzemským průmyslovým spektrem a s úřady s působností spjatou s mimořádnou situací. Předpokládá se účast náměstků relevantních sekcí za příslušná ministerstva (podpořených jejich odbornými týmy) a osob ve vedoucím postavení za ostatní instituce,“ dodalo v podkladech pro vládu MPO.

Reklama

Doporučované