Hlavní obsah

Mačety a železné tyče. Čečenci se ve Francii vydali na trestnou výpravu

Foto: Profimedia.cz

Dijonská policie musela v minulých dnes opakovaně zasahovat.

Reklama

Tři noci po sobě zažívá francouzský Dijon sérii nepokojů. Do města přijeli příslušníci tamní čečenské komunity, aby pomstili násilí, kterého se měli na šestnáctiletém Čečenci dopustit dijonští dealeři drog maghrebského původu.

Článek

Již třetí noc po sobě dorazily v neděli do dijonské čtvrti Grésilles desítky ozbrojených Čečenců. Ve Francii jich nyní žije kolem 30 tisíc. Zástupci skupiny uvedli, že jsou na místě, aby vyřešili konflikt s tamními dealery.

Obchodníci s drogami měli minulou středu zmlátit šestnáctiletého Čečence, který je podle nich v důsledku vážných zranění stále v nemocnici. „Necháme tě naživu, aby ostatní (Čečenci) viděli, co jim hrozí,“ vyhrožovali mu prý útočníci.

Vše začalo v pátek večer, kdy se na dijonském náměstí Republiky shromáždily desítky francouzských Čečenců. Skupina ozbrojená železnými tyčemi, noži, mačetami, kladivy, šroubováky a baseballovými pálkami se posléze vydala do populárního baru „Černá perla“, kde jsou k nápojům servírovány vodní dýmky.

Na místo však pohotově dorazily speciální policejní jednotky, které dav rozehnaly pomocí slzného plynu. V průběhu zásahu mělo být zraněno několik lidí, police však neprovedla žádné zatčení. Čečenci pak policistům sdělili, že s nimi nemají žádný problém. Chtějí si prý jen vyřídit účty s dealery, kteří jsou podle některých médií maghrebského původu.

Maghrebská komunita

Maghreb je region v Africe na severu Sahary, západně od Nilu. Konkrétně jsou to státy Maroko, Západní Sahara, Alžírsko, Tunisko, Libye a více či méně Mauritánie. Někdy je chápán jako protiklad Mašreku. Ve Francii žije podle odhadů 5 až 8 milionů lidí, kteří se hlásí k maghrebskému původu.

Mírová jednání

V sobotu pak mělo dojít k setkání zástupců obou skupin, jehož cílem bylo uklidnění situace. Schůzku však přerušila střelba z falešné zbraně. Výtržnosti proto pokračovaly i během sobotní noci, kdy byl ve čtvrti Grésilles postřelen osmatřicetiletý muž, který je nyní v nemocnici ve vážném stavu.

„Nejsme zde, abychom někoho z nich zabili“

Probíhající nepokoje se pak dále vyostřily v noci z neděle na pondělí. Večer zahájila bizarní nehoda uprostřed čtvrti Grésilles. Na místě, kde postávaly desítky Čečenců, se zničehonic vyřítilo rychle jedoucí auto, které posléze narazilo do dalšího auta a převrátilo se na střechu. Hasiči pak vážně zraněného řidiče převezli do tamní nemocnice.

Skupina se následně část noci pohybovala v procesí aut, kterými nahodile zastavovala dopravu, po zbytek času procházela po čtvrti Grésilles pěšky. Zástupci ozbrojených Čečenců však projevili ochotu promluvit s novináři přítomnými na místě.

„Urazili nás. Ublížili jednomu z našich lidí. Jsme tu, abychom ho pomstili,“ uvedl jeden z mužů pro francouzskou televizní stanici France 3. „Podle francouzského práva nemůžeme nikoho zastřelit, nejsme zde, abychom je zavraždili,“ vysvětlil. „Nechceme otravovat obyvatele Dijonu. Mrzí nás, že jsme je vyděsili, ale strach je někdy lepší, než najít mrtvolu. Pokud se sem budeme muset vrátit každý den, aby se situace vyřešila, uděláme to,“ dodal další z Čečenců.

„Odstrašující“ čečenská výprava však zatím nepřinesla žádné výsledky. Rozhořčila ale místní obyvatele, za které se postavil jeden z dijonských radních Hamid El Hassouni. Po třídenních násilnostech napsal na svůj facebookový účet příspěvek, ve kterém odsoudil nečinnost státu.

„Tímto obviňuji prefekta z opuštění obyvatel čtvrti Grésilles. Poslední tři dny byly pro osm tisíc místních naprosté peklo. Vyslechněte je! Prefekt nese odpovědnost za to, co se tu děje. Buď je neschopný, nebo to dělá záměrně,“ napsal zvolený zástupce města.

Funkce francouzského prefekta

Ve Francii je prefekt vyšší státní úředník zastupující stát v departementu nebo regionu. Stejně tak existují prefekti v některých bývalých francouzských koloniích. Policejní prefekt je v Paříži představitel policejní prefektury jmenovaný prezidentem, který je zodpovědný za koordinaci mezi policejními sbory v jednotlivých obvodech Paříže.

Starosta města François Rebsamen následně požádal o policejní posily. „Posily dorazí v pondělí večer,“ uvedl po telefonickém rozhovoru s francouzským ministrem vnitra Christophem Castanerem. Tamní prokurátor Eric Mathais se nyní snaží pochopit, co se stalo, zjistit, zda byly spáchány trestné činy, a identifikovat jejich pachatele. „Doufáme, že se vše uklidní,“ sdělil zpravodajskému serveru 20 minutes.

Reklama

Související témata:
Dijon

Doporučované