Hlavní obsah

Mach chce Klausovi ml. pomoct „vrátit zdravý rozum do politiky“. Zlákala jej Trikolóra

Petr Mach, bývalý europoslanec a předseda a zakladatel strany Svobodných.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Petr Mach bude v hnutí Trikolóra působit jako spolupracovník v ekonomické sekci.

Článek

Bývalý europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach se stal registrovaným příznivcem nedávno vzniklého politického uskupení Trikolóra – hnutí občanů. Mach na svém Facebooku napsal, že fandí zakladateli strany Václavu Klausi mladšímu a rád mu pomůže v jeho úsilí vnést zdravý rozum do české politiky.

„Své názory neměním. Chci Českou republiku jako svobodnou a normální zemi,“ uvedl Mach. Podle deníku Echo24.cz by měl působit v ekonomické sekci Trikolóry a pracovat na tvorbě ekonomického programu hnutí. Spolupracovat přitom bude s ekonomkou Markétou Šichtařovou.

Zakladatel a dlouholetý předseda Svobodných spolupráci s Trikolórou zatím neoznačil za návrat do aktivní politiky, kterou loni opustil. „Já bych to formuloval jako nákrok. Nestávám se členem Trikolóry, zaregistroval jsem se jako příznivec, abych byl v užším kontaktu,“ řekl Mach deníku Echo24. Nevyloučil nicméně, že by za Klausovo hnutí mohl v budoucnu do nějaké veřejné funkce kandidovat.

Trikolóra chce podle svého zakladatele hájit konzervativní hodnoty, zdravý rozum a pracující lidi. Někdejší poslanec ODS a syn bývalého prezidenta se pro založení strany rozhodl poté, co jej v polovině března vyloučilo vedení ODS kvůli nerespektování hodnot, principů a programu ODS či podpoře kandidáta SPD Ladislava Jakla v loňských senátních volbách. Členkou přípravného výboru strany je kromě Klause také další bývalá poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková.

Mach byl mezi lety 1997 a 2007 členem ODS. V roce 2009 založil Stranu svobodných občanů (Svobodní) a byl zvolen jejím předsedou. Od června 2014 byl poslancem Evropského parlamentu. V prosinci 2016 rezignoval na post předsedy Svobodných a zdůvodnil to vnitřními spory ve straně. Předloni se Mach rozhodl opustit i Evropský parlament, aby se mohl naplno věnovat kampani strany před sněmovními volbami. V nich ale Svobodní získali jen 1,56 procenta hlasů, a do Sněmovny se tak nedostali.

Loni v prosinci se Mach vzdal postu lídra strany pro volby do Evropského parlamentu, mimo jiné kvůli tomu, že neuspěl s plánem na koalici s Realisty, a rozhodl se stáhnout z politiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované