Hlavní obsah

Mach v glosáři spustil palbu do Sparty, Berbra i kšeftování s televizními právy

Bývalý majitel Sparty Petr Mach není příliš spokojen se současností klubu.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Host fotbalového glosáře Petr Mach, někdejší majitel Sparty, promluvil i na téma uplácení rozhodčích.

Článek

Bylo mu šestadvacet, když se stal prezidentem fotbalové Sparty. Petr Mach s ní získal tři mistrovské tituly. V jeho éře došlo i k zatím poslední zásadní rekonstrukci letenského stadionu.

„Dneska mi ale Sparta moc radosti nedělá,” poznamenal nyní 51letý muž, který navzdory svým životním peripetiím, včetně pobytu ve vězení, zůstal Spartě jako fanoušek věrný.

Za neúspěchy klubu v posledních letech by doporučoval vyvozovat odpovědnost od konkrétních osob. „Jako prvního bych vyhodil ředitele Kotalíka,” nebral si Mach v glosáři servítky.

Naopak mnohem více trpělivosti by věnoval italskému kouči, kterým byl donedávna Andrea Stramaccioni. „Po tolika změnách v kádru měl dostat větší časový prostor, alespoň do konce sezony,” míní bývalý majitel Sparty.

Politoval i Daniela Křetínského, jemuž letenský klub patří nyní. „Dal do klubu možná dvě miliardy a výsledky tomu neodpovídají,” diví se Mach.

Jako úspěšný restituent a podnikatel Petr Mach ovládl Spartu v létě 1992, o čtyři roky později ji prodal Východoslovenským železárnám. V roce 2001 soud Petra Macha poslal na 5,5 roku do vězení za to, že nepřihlásil k proclení luxusní vůz BMW.

Mach dával své stíhání do souvislosti se svým angažmá v Občanské demokratické straně. Objevily se spekulace, že právě přes jeho švýcarské účty si ODS prala peníze. Když Macha zhruba po polovině trestu z vězení pustili, zmíněné účty byly prázdné.

Na otázku, jestli Sparta v jeho éře kupovala rozhodčí, Petr Mach odvětil, že to naopak byli sudí, kdo si o úplatek údajně nechali vzkázat. V souvislosti s tím zmínil Mach v glosáři i jméno Romana Berbra, současného místopředsedy Fotbalové asociace ČR.

Co si Petr Mach myslí o funkcionářích typu Miroslava Pelty? Proč považuje za výsměch způsob, jak se v Česku i dnes obchoduje s vysílacími právy na ligu? I to najdete ve videu nad tímto textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované