Hlavní obsah

Macron a Merkelová chtějí zreformovat Evropskou unii, klíčové je ale sestavení německé vlády

Macron a Merkelová jednali o reformě eurozónyVideo: AP

 

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová jednali o reformě eurozóny. Nejdříve je ale podle nich potřeba stabilizovat vládu v Německu. Merkelová se ve své zemi snaží vytvořit koalici už čtyři měsíce.

Článek

Francie potřebuje Německo k reformě Evropské unie. To prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron po páteční schůzce s Angelou Merkelovou. Německá kancléřka také podotkla, že pro rozvoj Evropy je nezbytná stabilní vláda v Německu.

Merkelová podle agentury Reuters vyjádřila optimismus, pokud jde o vyhlídky sestavení vlády v Německu. Sociální demokraté by mohli v neděli schválit návrh společného vládního programu.

„Po sondážních, mimořádně hlubokých debatách jsem vyjádřila přání, že sněm SPD dá zelenou pro zahájení koaličních jednání. Vidím velký prostor, kde se shodujeme, zejména pokud jde o evropské závazky, a jsem přesvědčená, že ty vyžadují stabilní vládu,“ dodala.

Macron a Merkelová jednali o reformě eurozóny. Uvedli, že se zavázali posilovat jak eurozónu, tak celou Unii. Macron také zdůraznil, že hlavní je nejdříve se dohodnout na konečném cíli. „Když začnete debatovat o nástrojích, aniž byste věděli, čeho s nimi chcete dosáhnout, máte mizivé šance uspět,“ poznamenal.

Kancléřka se v Německu snaží vytvořit koalici pro své čtvrté funkční období, ale postupuje obtížně. Německé volby v září jí nedaly žádnou jasnou většinu. Volební úspěch krajně pravicové Alternativy pro Německo ještě zvětšil rozdrobenost Spolkového sněmu, poznamenala agentura AFP.

Předběžná jednání křesťanské demokracie (CDU) Angely Merkelové, jejího bavorského spojence (CSU) a sociálních demokratů (SPD) dospěla tento měsíc k náčrtu společného vládního programu. Ten má ale v neděli schvalovat zhruba 600 delegátů SPD. Nicméně proti nové velké koalici i obsahu dokumentu jsou některé krajské organizace i významní straničtí představitelé.

Evropská unie na zformování německé vládní koalice čeká. Především kvůli klíčovým debatám ohledně budoucího finančního období a celkově o směřování Unie. Německo je jedním z jejích motorů. Země nejvíce přispívá do unijního rozpočtu a fondů.

Reklama

Doporučované