Hlavní obsah

Macron a Si podepsali miliardové kontrakty. Farmáři budou vyvážet drůbež do Číny

Foto: ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Reklama

Během návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně obě země podepsaly kontrakty za zhruba 15 miliard dolarů (350 miliard korun). Cestu do Číny Macron načasoval tak, aby pomohla uvolnit napětí, které dusí globální obchod. Vyvolala jej obchodní válka, již s východní velmocí vedou Spojené státy.

Článek

Čínský prezident Si Ťin-pching o návštěvě svého francouzského protějška mluvil jako o vzpruze pro mnohostrannost v mezinárodních vztazích. A svěží vítr by podle něj mohla vnést i do volného obchodu. Si také uvedl, že s Macronem dali najevo „spolupráci při budování otevřených ekonomik”.

Macron doplnil, že Čína i Evropská unie musí spolupracovat na řešení velkých problémů ve „stále více narušeném světě”. „Prioritou je rozvíjet přístup na trh a partnerství mezi našimi podniky,“ řekl Macron ve středu na závěr své třídenní cesty.

Miliardové kontrakty, na kterých se země dohodly, se týkají aeronautiky, energetiky i zemědělství. Jeden z nich také umožňuje 20 francouzským podnikům vyvážet drůbež a hovězí a vepřové maso do Číny.

Do konce ledna příštího roku by se měly státy dohodnout i na výstavbě továrny na zpracování vyhořelého jaderného paliva v Číně. A smlouvu i podepsat. O věci se jedná už deset let a na dohodu čeká zejména francouzská firma Orano. Má získat polovinu z kontraktu, jehož výše má činit v přepočtu 510 miliard korun. Budoucí francouzsko-čínská továrna bude ročně schopná zpracovat až 800 tun vyhořelého jaderného paliva.

Obchod mezi Čínou a Francií kvete, letos v březnu domluvil v Paříži Si s Macronem další kontrakty za 45 miliard. Uzavřeli spolu patnáct dohod včetně smlouvy o dodávce 290 letadel Airbus A320 a deseti letounů typu A350 i výstavbě větrných elektráren v Číně – ty by měla obstarat francouzská společnost EDF.

Reklama

Doporučované