Hlavní obsah

Macron bude v Petrohradu jednat s Putinem o Blízkém východě i Ukrajině

Macron se setká s Putinem.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Emmanuel Macron míří do Petrohradu na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Mluvit budou o Sýrii, situaci na Ukrajině a íránské dohodě.

Článek

Po roce od schůzky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s ruským protějškem Vladimirem Putinem se uskuteční jejich další setkání v Petrohradu. Řešit budou otázku Sýrie a Ukrajiny. Rozkol v názoru na aktivitu Ruska ve vyhrocených situacích obou zemí způsobil vyhoštění některých ruských velvyslanců. Dnešní schůzka tak bude napjatá.

Evropská unie chce vyřešit i další problém - a tím je íránská dohoda o jaderném odzbrojení Íránu. Dřívější hlavní spojenec, kterým byly Spojené státy, smlouvu obešel a uvalil na Írán vlastní sankce. Další dva státy, jež dohodu podepsaly, jsou Čína a Rusko. Přestože už letos USA vypověděly Pařížskou dohodu o klimatických změnách a začaly Evropské unii hrozit cly na kov, Macron se bude snažit, aby se Spojené státy k íránské dohodě nakonec připojily.

Macron do Ruska přijede na dvoudenní návštěvu. Oficiálním důvodem je účast na 22. petrohradském hospodářském fóru, které Moskva považuje za jednu z hlavních tribun pro rozšíření hospodářské spolupráce s cizinou v podmínkách protiruských sankcí. Nejvyšší představitelé Francie a Ruska se sejdou ve velkolepém prostředí Konstantinovského paláce u Petrohradu, který sloužil jako letní rezidence cara Petra Velikého.

Ruská média před návštěvou označovala Macrona za ambiciózního politika, který uznává, že bez Ruska není možné řešit krizové situace evropské a světové politiky. Právě mezinárodní problémy mají setkání Macrona s Putinem dominovat. Elysejský palác před Macronovou cestou oznámil, že prezident chce s ruským protějškem hovořit „rozhodně, ale korektně“. Optimistické naděje prý Francie s petrohradským setkáním nespojuje.

Reklama

Doporučované