Hlavní obsah

Macron chce privatizovat pařížská letiště, proti je 250 tisíc lidí požadujících referendum i opozice

Macron chce privatizovat pařížská letiště, 250 tisíc lidí podepsalo návrh na referendum.Video: Eva Soukeníková, AFP

 

Reklama

Francouzský prezident Macron plánuje velkou vlnu privatizací, které by se měly dotknout největších pařížských letišť. Narazil ale na odpor politiků i veřejnosti. Už od března se však podařilo sesbírat asi 250 tisíc podpisů, pro vyvolání referenda je potřeba více než čtyři miliony signatářů.

Článek

Největší privatizační vlna za poslední dekádu možná čeká francouzská letiště Charlese de Gaulla a Orly. Rozprodáním státních akcií by se mohla stát vůbec největší privatizací ve francouzské historii.

Opoziční politici, napříč pravolevým spektrem, se snaží spojit síly a vyvolat o privatizaci referendum. Výzvu už podepsalo 248 poslanců a senátorů.

„Neprodáváme rodinné stříbro, financujeme naši budoucí silnou měnu,” řekl pro deník Le Parisien Bruno Le Maire, ministr financí.

Privatizace pařížských letišť je jedním z hlavních pilířů Macronova plánu na modernizaci francouzské ekonomiky. Podle britského Guardianu prozradil zdroj blízký prezidentské kanceláři, že stát není kvalifikován k tomu vést letiště. To dokazuje i nízké hodnocení ze strany cestujících, nejhůř je na tom letiště Charlese de Gaulla.

Macronovi oponenti i britský deník Guardian přirovnává situaci k Velké Británii a Heathrow v 80. letech. Premiérka Thatcherová tehdy privatizovala největší londýnské letiště.

Dnes se politici nemohou dohodnout, zda to byla dobrá cesta. Na jedné straně privatizace může znamenat zlepšení spokojenosti a komfortu cestujících, na straně druhé bude po privatizaci letiště spravováno jen na základě byznysových zájmů. To může ve výsledku znamenat obtíže se špatnou regulací znečištění ovzduší anebo jiné problémy spojené s klimatickými změnami.

Jasné je, že téma spojuje dosud rozdělenou francouzskou opozici. Shodnou se na něm totiž i komunisté s republikány, tedy opačné strany politického spektra.

Reklama

Doporučované