Hlavní obsah

Macron: Francouzi mají na karikatury Mohameda právo, Pákistánci protestují

Foto: Twitter.com/Charlie Hebdo

Mohamed na nové obálce Charlie Hebdo říká: „Je to těžké, být milován blbci.“

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron hájil rozhodnutí satirického časopisu Charlie Hebdo otisknout karikatury proroka Mohameda, které jako první zveřejnil v roce 2005 dánský deník Jyllands-Posten. Například Pákistánci nesouhlasí.

Článek

V pařížském Pantheonu v pátek Macron na slavnostním předávání dekretů o získaném občanství řekl, že Francouzi mají nezadatelné právo dělat si legraci i ze záležitostí spojených s náboženstvím.

„V souvislosti se začátkem procesu ohledně útoků z ledna 2015 chci říct, že být Francouzem znamená i hájit právo smát se, žertovat, vysmívat se a karikovat, což jsou věci, které Voltaire považoval za zdroj všech ostatních práv,“ řekl Macron. Podle něj svoboda garantovaná ústavou zahrnuje i „svobodu věřit či nevěřit, která je neoddělitelná od svobody vyjadřování, jež může být i rouháním“.

Nové číslo časopisu Charlie Hebdo s karikaturami Mohameda na obálce se na stáncích objevilo ve středu, tedy tentýž den, kdy začal proces se skupinou 14 lidí obžalovaných z podílu na atentátech na redakci časopisu a obchod s košer potravinami v lednu 2015. Celkem při islamistických útocích zemřelo 17 osob, včetně šéfredaktora Charlie Hebdo a několika dalších opor redakce.

Dvanáct kreseb Charlie Hebdo přetiskl v roce 2006. Na jedné z nich měl prorok místo turbanu bombu a na titulní straně byla autorská karikatura kreslířů časopisu, na níž se Mohamed zoufale drží za hlavu a říká „Je těžké být milován blbci“.

Týdeník se stal poté terčem výhrůžek, někdo dokonce zapálil jeho redakci a vše vyvrcholilo 7. ledna 2015 atentátem, který vyvolal šok na celém světě a ve Francii mohutné manifestace. Po útoku však také ve Francii následovala série dalších atentátů, při kterých zahynulo více než 250 lidí.

Na otištění karikatury i slova francouzského prezidenta reagovali v pátek například Palestinci.

V několika pákistánských městech po pátečních poledních modlitbách protestovaly tisíce muslimů.

„Jsme připraveni obětovat své životy za Prorokovu svatost. Vyhostěte francouzského velvyslance, bojkotujte francouzské zboží,“ napsali účastníci pátečního protestu v Rávalpindí na své transparenty.

Účastník protestu v Láhauru Muhammad Ansarí řekl, že je třeba dát Francouzům najevo, že muslimové takový nedostatek úcty k Prorokovi nestrpí.

Jak informovala agentura AFP, páteční demonstrace se obešly zatím bez násilností. Francouzské velvyslanectví v Pákistánu vyzvalo Francouze v této zemi, aby se v pátek drželi stranou jakýchkoli shromáždění a vyhnuli se cestám.

Pákistán má kolem 210 milionů obyvatel a 97 procent z nich vyznává islám. Rouhání je tam citlivé téma a vraždou nebo lynčem může skončit i neprokázaná urážka islámu, píše AFP. Když v roce 2018 nechal nejvyšší soud propustit křesťanku Asiu Bibiovou pro nedostatek důkazů z urážky Mohameda, vyvolalo to v celém Pákistánu bouřlivé protesty. Původní soud ženu odsoudil k trestu smrti, za mřížemi strávila osm let.

Islám nedovoluje zpodobovat proroky a zesměšňování Mohameda se v některých muslimských zemích, mezi nimiž je Pákistán, trestá smrtí.

Redakce Charlie Hebdo v pátek ohlásila, že prvních 200 000 výtisků s karikaturou na titulní stránce bylo rozebráno už ve středu a že se připravuje dotisk dalších 200 000 čísel.

Reklama

Doporučované