Hlavní obsah

Macron jako Hitler? Poslanci chtějí odstřihnout od obrany Vodičkův svaz bojovníků

Jednání sněmovního výboru pro obranu.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovní výbor pro obranu se zabývá otázkou, zda by mělo ministerstvo vnitra i nadále spolupracovat s Českým svazem bojovníků za svobodu.

Článek

Akce Českého svazu bojovníků (ČSBS) za svobodu jsou zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO. Ministerstvo obrany proto zváží možnost vypovězení memoranda o spolupráci s ČSBS. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to dnes řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Reagoval tak na kontroverze, které se kolem spolku pod vedením Jaroslava Vodičky v poslední době řešily. Metnar ale zároveň upozornil, že ve spolku je mnoho lidí, kteří si pozornost veřejnosti i ministerstva zaslouží.

Výbor se situací kolem ČSBS zabýval na dnešním zasedání. Řešil akci z minulého týdne k 80. výročí okupace, na které zaznělo přirovnání plánu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu EU k antisemitské knize Mein Kampf nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Na akci vedle autora výroku poslance Václava Klause mladšího vystoupili představitelé KSČM, SPD a ČSBS. Podle kritiků to bylo zneužití armádní pietní akce.

Metnar dnes zopakoval, že ministerstvo ani armáda akci záštitu neudělily. Slova, která na na akci zazněla v den výročí vstupu do NATO, považuje za nepřijatelná.

Ministr označil vedení spolku za kontroverzní. Zároveň ale zdůraznil, že spolek sdružuje válečné veterány, odbojáře, partyzány a jejich pozůstalé či rodinné příslušníky. Je v něm podle něj mnoho lidí, kteří si pozornost ministerstva zaslouží. Připomněl důležitost pořádání pietních akcí a připomínání historických událostí.

Metnar poznamenal, že spolek v roce 2015 dostal dotaci 200.000 korun. Nebyl schopen ji ale vyúčtovat, a proto mu v roce následujícím nemohla být žádná dotace poskytnuta. V roce 2017 spolek dostal dotaci 40.000, tu na konci roku vrátil jako nevyužitou. Loni dostal čtyři dotace v celkové výši 280.000 korun, které letos vrátil s tím, že je není schopen vyúčtovat.

„Bohužel jsme konfrontováni s tím, že jsou v posledních letech akce, které spolek pořádá, a to i v prostorách poskytnutých ministerstvem obrany, zneužívány k útokům proti našemu spojenectví v rámci Severoatlantické aliance a k politické agitaci, která je v rozporu se zájmy České republiky,“ řekl Metnar. Podotkl, že se tyto případy opakují, i když byl Vodička představiteli ministerstva opakovaně upozorňován, že takové excesy nebudou nečinně přehlíženy. Jen letos podle Metnara bylo takových připomínek pět. Zopakoval, že obrana zvažuje vypovězení memoranda o spolupráci.

Poslanci se v diskusi shodli, že je nutné rozlišovat mezi vedením organizace a lidmi, kteří se snaží nést tradice.

Vodička čelí kritice například za to, že ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Svaz se hájí, že Ondráček přispěl na opravu pomníků. Pozornost vzbudil i projev Vodičky na tryzně v Terezíně, židovské obce označily jeho výroky o uprchlících za xenofobní. Svaz musel také řešit problémy ve vedení, když na funkci místopředsedy rezignoval válečný veterán Pavel Vranský. Sdružení jako důvod uvedlo jeho vysoký věk, Vranský odchod zdůvodnil ztrátou důvěry ve správné vedení svazu.

Reklama

Související témata:

Doporučované