Hlavní obsah

Lídři EU vyzývali na summitu G7 Johnsona k dodržování pobrexitové dohody

Foto: Profimedia.cz

Francozský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson během jednání skupiny G7.

Reklama

aktualizováno •

Lídři Evropské unie dnes na okraj summitu ekonomicky vyspělých zemí skupiny G7 v anglickém Cornwallu apelovali na britského ministerského předsedu Borise Johnsona, aby dodržoval brexitovou dohodu, kterou s EU podepsal.

Článek

Podle prohlášení britského premiéra Borise Johnsona Británie udělá „cokoli“, aby ochránila svoji územní celistvost v hrozícím obchodním sporu s Bruselem. Johnson varoval, že by Londýn mohl jednostranně pozastavit severoirský protokol, který je součástí pobrexitové dohody.

Francouzský prezident Emmanuel Macron nabídl Johnsonovi reset, tedy nový start vztahů obou zemí za podmínky, že se Johnson vrátí k dodržování brexitové dohody. Oba státníci se sešli ráno v Cornwallu, kde se od pátku koná summit ekonomicky vyspělých zemí ze skupiny G7.

To, že Johnson musí dodržet to, k čemu se v brexitové dohodě zavázal, zdůraznila při setkání s premiérem také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Johnson pak vyzval ke „kompromisu na všech stranách“.

Agentura Reuters píše, že ačkoli odpoutání Británie od EU bylo loni dokončeno, vztahy Londýna s blokem, zejména se sousední Francií, se zhoršily. Macron se stal nejhlasitějším kritikem Londýna za jeho odmítání dodržet podmínky brexitové dohody.

Dnes před hlavním jednáním skupiny G7 se Johnson sešel s Macronem, von der Leyenovou, předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. S Merkelovou se Johnson podle prohlášení své kanceláře shodl na tom, že Británie a Německo musí na bilaterální úrovni spolupracovat, posílit obchod a bezpečnost a rozšířit kontakty občanů obou zemí. Jednali spolu také o zahraničních tématech jako Číně a Rusku.

Macron podle agentur zdůraznil, že Francie a Británie mají společné zájmy, ale jejich vztahy se mohou zlepšit jedině, když Johnson dodrží své závazky plynoucí ze smluv kolem brexitu. „Prezident řekl Borisi Johnsonovi, že je třeba britsko-francouzské vztahy resetovat. Možné to bude, když (Johnson) splní slovo, jež dal Evropanům,“ sdělil zdroj, který agentura Reuters nejmenovala.

Také Von der Leyenová premiérovi řekla, že musí dodržet to, co podepsal. Zdůraznila, že sedmadvacítka je v tomto bodě jednotná. „Obě strany musejí dodržet, na čem se dohodly,“ řekla. Neshody se týkají takzvaného severoirského protokolu, který je součástí brexitové dohody.

Johnsonova kancelář po premiérových dvoustranných jednáních oznámila, že premiér své evropské partnery ohledně plnění severoirského protokolu vyzval „ke kompromisu na všech stranách“. „Dal jasně najevo, že si přeje pragmatický přístup a kompromis na všech stranách, ale zdůraznil, že je nezbytné chránit velkopáteční mírovou dohodu ve všech jejích aspektech.

Premiér vysvětlil britskou pozici k severoirskému protokolu a potřebu zajistit Británii jak její svébytnost, tak územní celistvost. Jasně dal najevo, že je Británie odhodlaná hledat praktické řešení v rámci protokolu, které ochrání velkopáteční dohodu a bude minimalizovat dopad na každodenní život lidí v Severním Irsku,“ uvedla Downing Street. Tak zvaná velkopáteční mírová dohoda z roku 1998 ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty v regionu.

Johnson coby hostitel summitu chce, aby se účastníci zaměřili na globální témata, zároveň ale trvá na své pozici týkající se obchodování se Severním Irskem. Vyzývá EU, aby projevila větší pružnost a usnadnila obchodování Británie s touto svou částí, která přímo sousedí s Irskem coby členskou zemí EU.

Protokol počítá s tím, že se Severní Irsko bude řídit stejnými obchodními pravidly jako EU, aby se zabránilo vytvoření tvrdé hranice mezi tímto územím a Irskem. Londýn však k nelibosti unie jednostranně odložil slíbené kontroly zboží na trase mezi zbytkem Británie a Severním Irskem, neboť to podle Johnsonovy vlády narušuje každodenní pohyb zboží do Severního Irska.

Summit G7 jedná především o pandemii koronaviru, životním prostředí, bezpečnosti, vztazích s Čínou a hospodářských tématech. Na podnět amerického prezidenta Joea Bidena se lídři dohodli na mimořádně nákladném plánu podpory rozvoje infrastruktury chudých zemí. Biden a ostatní podle Reuters doufají, že jejich plán zvaný Vybudujme spolu lepší svět (B3W - Build Back Better World) bude správnou odpovědí Číně, jejíž Hedvábná stezka zahrnuje investice v řádu bilionů dolarů v regionech od Asie po Evropu.

Před komplexem, kde se summit koná, se podle agentury AP shromáždily tisíce aktivistů, kteří upozorňují na změny klimatu a chtějí připomenout své požadavky vůči nejvlivnějším politikům světa. S papírovými maskami v podobě účastníků summitu a v plátěných lehátkách se aktivisté z charitativní organizace OXFAM snažili upozornit, že se bohaté státy musejí přičinit ke snížení škodlivých emisí a pomoci těm, kdo jsou klimatickými změnami nejvíc ohrožení. Přímořským městem Falmouth, které leží asi 35 kilometrů od letoviska Carbis Bay, pak prošel průvod organizovaný ekologickým hnutím Extinction Rebellion.

Reklama

Doporučované