Hlavní obsah

Macron označil osobnosti probrexitové kampaně za lháře. Nová šance na dohodu bude v říjnu

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil tváře probrexitové kampaně za lháře.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

„Ti, kteří tvrdí, že můžeme lehce žít bez Evropy, že vše půjde dobře a že nám odchod přinese spoustu peněz, jsou lháři,” uvedl Macron.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil tváře probrexitové kampaně za lháře. „Ti, kteří tvrdí, že můžeme lehce žít bez Evropy, že vše půjde dobře a že nám odchod přinese spoustu peněz, jsou lháři,” uvedl Macron. „A to je ještě jasnější od té doby, co tihle lidé odešli, aby brexit nemuseli řešit,” zakončil.

Macron brexitové lháře přímo nejmenoval, napsal britský server The Independent. V posledních měsících ale z vysokých postů rezignovaly hned dvě osobnosti kampaně za odchod z EU, ministr zahraničí Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis. Oba v červenci rezignovali v rozmezí několika dnů v reakci na plány britské premiérky Theresy Mayové uskutečnit „měkký” brexit, tedy odchod se smlouvou s EU. Nigel Farage, který je také výrazným politikem zasazujícím se o brexit, opustil post lídra Strany nezávislosti Spojeného království krátce po britském referendu o vystoupení z Evropské unie v roce 2016. Svůj odchod odůvodnil tím, že své politické ambice tímto referendem naplnil.

Na závěr salcburského neformálního summitu vrchních představitelů členských zemí EU také Macron prohlásil, že nehodlá přijmout slepou dohodu o brexitu, která by obchodní vztah EU s Británií řešila až po vystoupení Spojeného království z unie. Brexit naslepo je přitom pravděpodobně poslední možnost, která britské premiérce Therese Mayové zbývá. Plán na budoucí uspořádání vzájemných vztahů, který Mayová představila členům svého kabinetu v Chequers, evropští politici odmítli.

Mayová musí podle Macrona na říjnovém summitu evropských státníků přednést nový návrh. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že ohledně dohody EU a Velké Británie na brexitu je stále na čem pracovat a že právě summit v říjnu by měl být klíčový.

Reklama

Doporučované