Hlavní obsah

Macron po skandálech obměňuje složení kabinetu a klidní Francouze

Macron po skandálech obměňuje složení kabinetu.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Rok a půl po nástupu do funkce doufá francouzský prezident Emmanuel Macron v dosažení zlomu ve vývoji úrovně popularity u veřejnosti. Po problémech některých členů vládního kabinetu mění jeho sestavu a v televizním projevu hovořil o stabilizaci politické situace.

Článek

Úterý bylo pro Macrona klíčovým dnem, nejprve jmenoval dva nové ministry a poté v řeči vysílané živě v televizi i na sociálních sítích ujistil Francouze, že se situace ve vládě po letních aférách a kauzách zklidní, jeho politika nezmění a vyzval k jednotě společnosti.

„Evropa téměř ve všech ohledech tíhne k extremismu a znovu dává volný průchod nacionalismu. Potřebujeme veškerou energii, abychom uspěli, věřím v nás. V uplynulých měsících se znovu objevil jedovatý vliv rozdělování, já se držím ale jen jednoho směru. Víry, kterou jste do mě loni v květnu vložili, abych naši zemi učinil silnou v oblasti školství, ekonomiky, sociální politiky a environmentalismu,” pověděl v úterý večer Macron 13,4 milionu televizních diváků.

Nejmladší prezident francouzské historie bude v následující době chtít zlepšit svůj obraz v očích veřejnosti poté, co v září činila jeho oblíbenost pouhých 29 %, nejméně po dobu jeho funkčního období. Tuto ránu způsobily hlavně letní silné protesty proti prezidentovým ekonomickým reformám a skandálům člena jeho bezpečnostního týmu Alexandra Benally.

Člen Macronova bezpečnostního týmu bil demonstranty.Video: AP, Reuters

Benalla byl v červenci natočen, jak, maje nasazenou policejní helmu, bije protestující, načež byl Macronem propuštěn. V září se pak objevily fotografie z doby poslední prezidentské kampaně, na kterých Francouz s marockými kořeny pózuje se střelnou zbraní, Macronovým odpůrcům tedy přibyl argument pro zpochybnění jeho volby personálu.

Emmanuelu Macronovi neprospěly také rezignace klíčových ministrů. Nicolas Hulot, bývalý ministr životního prostředí oznámil rezignaci na konci srpna.

„Nechci tvořit iluzi, že moje působení ve vládě nasvědčuje tomu, že řešíme problém životního prostředí dobrým způsobem. Už nechci dál lhát,” řekl Hulot v rozhovoru pro rádio, během kterého oznámil odchod z funkce.

Bývalý ministr vnitra Gérard Collomb rezignoval na začátku října a vrátil se do své předchozí funkce starosty města Lyon. V rámci změn v Macronově vládním kabinetu byli jmenováni nejen čtyři noví ministři, ale také pět státních tajemníků.

Macron není na francouzské politické scéně sám, kdo zažívá problémy. Jean-Luc Mélenchon, jeho vytrvalý kritik a soupeř z prvního kola loňské prezidentské volby, zažil v sídle své strany Nepoddajná Francie policejní razii kvůli podezření z nezákonného nakládání s penězi z evropských fondů.

Šestasedmdesátiletý veterán francouzské levice reagoval zuřivými hádkami s policisty a ohradil se proti podezření policie, razie byla podle něj iniciována kvůli politickým zájmům.

Reklama

Související témata:

Doporučované